Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Στον «αέρα» οι πληρωμές 500 επικουρικών γιατρών


Νέα εμπλοκή με τις πληρωμές επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, περίπου 500 επικουρικοί επιμελητές γιατροί, που είναι σε παράταση θητείας και των οποίων η μισθοδοσία είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, η εμπλοκή οφείλεται στο ότι τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων επικουρικών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχουν «εγκλωβιστεί» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών που κατηγορούν για ευθυνοφοβία και τους διοικητές και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, ζητούν από το υπουργείο Υγείας να λύσει άμεσα το θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, δηλώνουν ότι καλύπτουν συνδικαλιστικά όσους επικουρικούς εργάζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, εάν αυτοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ υπηρετούν συνολικά 2.800 επικουρικοί γιατροί και οι οποίοι καλύπτουν σημαντικά κενά σε νευραλγικά τμήματα.

Η εμπλοκή με τις πληρωμές των 500 επικουρικών ετέθη από τους γιατρούς και στην προχθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος δεσμεύθηκε να το εξετάσει. Η συνάντηση είχε βασικό θέμα την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναγραφή βαθμού «καλώς, «λίαν καλώς», ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας. Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης τάχθηκε χθες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του –και η οποία φέρει την υπογραφή του νέου προεδρείου του ΠΙΣ– κάνει λόγο για «νέο Βατερλώ» του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η ηγεσία του υπουργείου με τις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για τη λήψη ειδικότητας οδηγεί τους νέους γιατρούς σε νέο κύμα φυγής. Οπως αναφέρει, «μετά τη φυγή περίπου 15.000 νέων γιατρών στο εξωτερικό, αλλά και την αποτυχία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας δημιουργεί άλλο ένα πρόσκομμα στην επαγγελματική εξέλιξη των νέων γιατρών. Η παγκόσμια πρωτοτυπία της βαθμολόγησης των τίτλων ειδικότητας πλήττει βάναυσα τους νέους γιατρούς, αφού θα τους καθιστά δέσμιους για την υπόλοιπη επαγγελματική τους ζωή».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ξανθός αμφισβητεί τη νομιμότητα του νέου προεδρείου του ΠΙΣ. Επικαλούμενος καταγγελίες και ενστάσεις που έχει λάβει το υπουργείο κατά του κύρους των αρχαιρεσιών στον ΠΙΣ στις αρχές Μαρτίου, ζητεί με έγγραφό του όλα τα σχετικά με την εκλογική διαδικασία έγγραφα και καταστάσεις, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου