Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Έρχεται η ώρα της Κομισιόν για τις… ΤΟΜΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ.Îœ.Î¥.Λίαν αμφίβολη η συνέχιση της χρηματοδότησης του… 1/3 των δομών του προγράμματος


Εάν νομίζετε ότι είναι πάρα πολύ απλό και δευτερεύουσας σημασίας το γεγονός ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προγραμματίσει τη δημιουργία 324 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, αλλά δεν έχει κατορθώσει να λειτουργήσει περισσότερες από… 105 ΤΟΜΥ, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος!

Η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων για τις ΤΟΜΥ είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια, και μάλιστα προέρχεται από συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν αργεί η ώρα, ασφαλώς όχι προεκλογικά, κατά την οποία η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος, εκείνου για την ανάπτυξη της νέας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, και, αφού διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα των ΤΟΜΥ δε είναι καθόλου λειτουργικό – αντιστοιχεί σήμερα 1 οικογενειακός γιατρός για 11.000, ακόμη και για… 52.000 κατοίκους της χώρας μας σε πολλές περιπτώσεις – αφού διαπιστώσει, λοιπόν, ότι το πρόγραμμα δεν «τραβάει» το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η διακοπή της χρηματοδότησής του και η πρόωρη εγκατάλειψη του λίαν αμφιλεγόμενου εγχειρήματος των ΤΟΜΥ στη χώρα μας!

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει πολύ ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όταν ο αναπληρωτής τομεάρχης της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας θέσει το θέμα την πορείας και της εξέλιξης του προγράμματος για την ανάπτυξη της «νέας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» στη χώρα μας.

Μάλιστα, ο Ιάσων Φωτήλας αναμένεται να θέσει και ένα ερώτημα με πολύ νόημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Μήπως, κατά λάθος, φυσικά, τα κονδύλια για την ανάπτυξη της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας δεν εκταμιεύονται από τον ευρωπαϊκά προσδιορισμένο κωδικό του υπουργείου Υγείας, αλλά συμβαίνει κάτι άλλο, με άλλους κωδικούς του ιδίου προϋπολογισμού, από τους οποίους λαμβάνεται η σχετική χρηματοδότηση…

Εν κατακλείδι, μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει προσλάβει ακόμη και μία επικοινωνιολόγο, προκειμένου να σουλουπώσει την «εικόνα» των ΤΟΜΥ προς τα έξω, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο η επικοινωνιακή διαχείριση, η οποία απουσιάζει ακόμη και αυτή χαρακτηριστικά, να πείσει την Κομισιόν για την… απρόσκοπτη ανάπτυξη των ΤΟΜΥ σε όλη της χώρα.

Θα το ευχόμασταν, σε κάθε περίπτωση, πάντως…

11 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας : βρε..... και ότι φάμε ,ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο......μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΓΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΜΥ; ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ; ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας τα λέγαμε ......κοροιδο !

      Διαγραφή
    2. Όσοι "έβαλαν πλάτη" ΓΝΩΡΙΖΑΝ: α) Πως οι ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτούνταν από τα ΕΣΠΑ...β) Πως η χρηματοδότηση θα ολοκληρώνονταν το 2020 (το αργότερο)...γ) Πως τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν σε νοίκια-τηλεφωνήτριες-αναλώσιμα κλπ και το "σύστημα ΤΟΜΥ" εκτός από άχρηστο είναι και σπάταλο...δ) Οι συμβάσεις θα ήταν για 2 (+2) χρόνια εφόσον βρίσκονταν πόροι...ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ...ε) Οπουδήποτε εφαρμόστηκε αυτό το Σοβιετικής εμπνευσης μοντέλο ΑΠΕΤΥΧΕ οικτρά...Και τώρα ζητάτε να μετατοπιστεί το οικονομικό βάρος ΠΟΛΥΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΔΟΜΩΝ στον "ελλειματικό προυπολογισμό" και να πληρώνει η κοινωνία από τους φόρους τους υπέρογκους μισθούς σας...Τη στιγμή που τα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες...Και αντί να πάρουν κανένα Μαγνητικό Τομογράφο, γάντια και γάζες διορίζουν στις ΤΟΜΥ χασομέρηδες για ψήφους....Αμ, δε...ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ...

      Διαγραφή
  3. Αν είναι να κάνει τα ίδια και η ΝΔ, δεν τους ψηφίζω με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κόψει η τρόικα τα κονδύλια να μετατάξει η κυβέρνηση τους γιατρούς των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ. Έτσι, η εμπειρία τους δεν θα πάει χαμένη και θα τους αναγνωριστεί η συμβολή τους στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Natasa Ashetidi Syrizorufianidi: da da igo eki megalo embiria prepi raboti ESI ! Tosa zoo elini tha mati stu ......kasidi to kefali !!! Zito to ministro ksanto !

      Διαγραφή
    2. Νατασσα,κεράσει ποτακι;;;

      Διαγραφή
  5. Λέτε ότι σας κατεβαίνει νομίζω....Από που έως που, συμβάσεις διετούς διάρκειας να γίνουν "από το παράθυρο" μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο (ΕΣΥ)!!!!...Η απόκτηση εμπειρίας (!!!!!) από τις ΤΟΜΥ θα κριθεί, εφόσον ανοίξουν θέσεις στο ΕΣΥ, σε ανοιχτό διαγωνισμό μαζί με την εμπειρία άλλων γιατρών που ζουν και εργάζονται πχ. στο Εξωτερικό...ΟΤΑΝ ΛΗΓΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ..ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ..ΤΕΛΟΣ...ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΜΥ. ΟΣΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΥΜΕΝΟΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥς ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "αποτυχυμενος" δεν γραφεται ετσι,εκτος κι αν θελεις να πεις κατι αλλο(;).

      Διαγραφή