Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ξανθός: Υπολειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού



Προβλήματα και στην λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού προκαλεί η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό όπως τόνισε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Σπύρου Λυκούδη.


Health Pharma

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στην μείωση της δεξαμενής των γιατρών που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αποδίδονται οι αργοί ρυθμοί ανταπόκρισης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ταχύτητα της παρέμβασης», ωστόσο επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς έχουν ιδρυθεί 120 νέες δημόσιες δομές σε συνθήκες κρίσης, έχουν ενταχθεί 1.000 άτομα στον τομέα υγείας εκ των οποίων 300 είναι γιατροί.

Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 700.000 δωρεάν εξετάσεις, ενώ 2 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού και περίπου στο ένα δέκατο έχουν ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο υγείας.

9 σχόλια:

  1. Οι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό δεν είναι η αιτία της απροθυμίας στελέχωσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού,όταν οι εναπομείναντες είναι πάρα πολλοί.
    Εξ'άλλου αυτοί που έφυγαν είχαν προσόντα για καλύτερη τύχη.
    Η αιτία της απροθυμίας και της υποστελέχωσης είναι για μεν τις ΤΟΜΥ ,η αποκλειστική απασχόληση,χωρίς να είναι σίγουρη η μονιμότης, οι πενιχρές απολαβές και η δυσκολία που προκύπτει για τη καλή χρήση υπολογιστή κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν συμβάλλονται ως οικογενειακοί,είναι η ευκολία που έχει πλέον το ιδιωτικό ιατρείο μέχρι τώρα,να λειτουργεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επιτρέπεται για όλους. Κανείς δεν θέλει να χάνει ώρες για μιά μικρή απολαβή . Απο τώρα και μετά αν γίνει υποχρεωτική για όλους τους γιατρούς η ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς θα δυσκολευτούν πολλοί.Αφενός για τον χειρισμό του υπολογιστή από ηλικιωμένους γιατρούς,αφ'εταίρου για το τι θα γράφουν εκεί μέσα ώστε να εκτίθενται πρός όλους για τις διαγνώσεις τους και τους θεραπευτικούς χειρισμούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το brain drain. Θα πρέπει στους γιατρούς, που σπούδασαν στην Ελλάδα να μην δίνεται η άδεια εργασίας στο εξωτερικό επειδή έχει πληρώσει το κράτος για τις σπουδές τους. Για να φύγουν θα πρέπει πρώτα να υπηρετούν μερικά χρόνια στις ΤΟΜΥ. Όσο για αυτούς, που έχουν σπουδάσει έξω με δικά τους λεφτά να υπάρχει η δυνατότητα να πάνε όπου θέλουν. Έτσι οι καλύτεροι γιατροί θα βρίσκουν άμεσα εργασία στις ΤΟΜΥ και η χώρα θα ωφελείται από αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9.53,η φτωχολογιά και η κατάντια δεν πρεπει να σε οδηγούν να λες ανοησίες, δεν ειναι ντροπη να εισαι φτωχός και αγραμματος, η φτωχολογιά 9.53 θελει κουράγιο και σθένος, κράτα γερά, η φτωχολογιά θελει 'φτερά", δεν ειναι ατιμοσύνη ούτε η αγραμματοσύνη ούτε φτωχολογιά.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που προτείνεις,επειδή πλήρωσε το κράτος για τις σπουδές τους,θα ισχύουν και για τις άλλες σχολές των πανεπιστημίων και πολυτεχνείων;
      Η φυγή νέων απο την Ελλάδα δεν αφορά μόνο γιατρούς. Οι μηχανικοί που έφυγαν είναι πιό πολλοί. Αλλά αυτοί δεν έχουν υποχρέωση να δουλέψουν για το κοινωνικό σύνολο . Δεν έχουν επάγγελμα ανθρωπιστικό.
      Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης από το δημόσιο και η κατάργηση της μονιμότητας. Αυστηρά κριτήρια στην επιλογή και καλός μισθός.

      Διαγραφή
    3. τα αιτια΄300 γιατροι στις τομυ και 1000 υπαλληλοι ψηφοφοροι .Δεν θα μεινη κανενας ολοι θα φυγουν οι σαουδαραβες δινουν 20000 τον μηνα

      Διαγραφή
    4. 1.Τι ακριβώς πίνεις;
      2.Υπαρχουν Ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΤΡΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΕΞΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ,ΡΟΥΜΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ,Ν.ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ,ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ,Π.Χ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΑΠΟΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ,ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθυστερημένο 5.20 δώσαμε εξετάσεις όταν εσύ ετρεχες στην .......ΔΑΠ ,γραφοσουν σε πανεπιστημιακό δήθεν φροντιστήριο και έψαχνες κάναν συγχωριανό των καθηγητών σου εδώ !!!
      Απόφοιτος Σοφια

      Διαγραφή
    2. Φοιτητής που ήρθε ουρανοκατέβατος από το εξωτερικό και πέρναγε τα μαθήματα συστημένος στην Αθήνα και κατόπιν την ειδικότητα κεκλεισμένων των θυρών,έφτασε να γίνει εξεταστής.
      Αυτή είναι η Ελλάδα.

      Διαγραφή