Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Χαμηλές προσδοκίες στο EWG για τα €970 εκατ.



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Με μικρές πιθανότητες - έως μηδενικές για κάποιες πηγές - να υπάρξει σήμερα κάποια λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ξεκινά το απόγευμα η διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Προς το παρόν σχεδιάζεται να υπάρξει απλά μία εξέταση της κατάστασης όπως θα αποτυπωθεί από τους εκπροσώπους θεσμών αλλά και από την ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης (αναχωρεί σήμερα για την σύνοδο).

Είχαν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως (μέσω επιστολών αλλά και τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο) οι οποίες όμως φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Αλλά και η σχετική ρύθμιση τελικά δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή κατά την διήμερη σύνοδο του EWG, οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται απλά να παραπέμψουν το θέμα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Άλλωστε, αυτή η πρόθεση εκφράστηκε και σε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα.

Την άλλη Δευτέρα οι θεσμοί στην Αθήνα

Ωστόσο πλέον δίδεται ακόμα μία ευκαιρία για διαπραγμάτευση, δια ζώσης αυτή τη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει - προς ώρας - να διατηρείται η 1η Απριλίου ως ημερομηνία καθόδου των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Το εν λόγω ραντεβού όμως έχει οριστεί εδώ και πολύ καιρό, με άλλο σκοπό. Αρχικά είχε ως στόχο την εκκίνηση 3ης αξιολόγησης. Και τούτο αφού θεωρείτο ότι όλα θα είχαν λήξει μέχρι τώρα και η "δόση" των 970 εκατομμυρίων ευρώ θα είχε δρομολογηθεί.

Πλέον όμως ουσιαστικά "μπλέκεται" η δεύτερη με την τρίτη αξιολόγηση. Η κάθοδος των θεσμών την προσεχή Δευτέρα πλέον διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων με "φόντο" την υπουργική σύνοδο της 5ης Απριλίου κατά την οποία θα επιχειρηθεί να μην υπάρξει άλλο ένα "ατύχημα". Ο λόγος για μία αποτυχία εύρεσης λύσης, την οποία δεν επιθυμούν ούτε οι δανειστές λόγω των Ευρωεκλογών.

Το ζήτημα είναι ότι η 3η αξιολόγηση είναι και αυτή δύσκολη. Και τούτο γιατί πέρα από τα νέα προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει και πολυετή προϋπολογισμό αλλά και σχέδιο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να καταθέσει πολύ σύντομα η Αθήνα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο κατά την παρουσία του στην Αθήνα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο πεδίο του νέου ν. Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 ήταν τα μέτωπα. Το πιο βασικό είναι νομικό και συνδέεται με το πώς θα αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες του παλαιού νόμου Κατσέλη και των υπολοίπων διατάξεων που αφορούν σε πλειστηριασμούς. Ο λόγος για την αιτίαση που υπήρχε εξ αρχής στην γνώμη που ζητήθηκε από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (με βάση το αρχικό ελληνικό σχέδιο). Αναφέρεται - μεταξύ άλλων – ότι προκαλεί κινδύνους συσσώρευσης δικαστικών υποθέσεων, επηρεάζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, ενώ "υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στην αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

Τα άλλα δύο μέτωπα είναι το δημοσιονομικό (δηλαδή το κόστος που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός κάτι που θεωρείται διαχειρίσιμο αν και απαιτεί την έγκριση της DG Comp) και το πολιτικό (τα όρια όσων θα ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου και τα επιχειρηματικά δάνεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου