Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Νέα πλατφόρμα ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων, με 85 προϊόντα να λείπουν από την αγορά



Από την ελληνική αγορά λείπουν σήμερα 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια.

IATRONET

Με 85 φάρμακα να λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο τοπίο.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ενημερώνουν από τη Δευτέρα τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων για τη νέα Διαδικτυακή Εφαρμογή “Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης”.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΕΟΦ, που παρατίθενται πιο κάτω, λείπουν από την ελληνική αγορά 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια.

Παράλληλα με το νέο σύστημα καταγραφής των ελλείψεων, θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων των ελλείψεων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο Hellas Pharm, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου ανέφερε πως 700 φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Πολλά από αυτά – είπε – εξάγονται ή αποσύρονται ως ασύμφορα και αντικαθίστανται από άλλα, πολύ ακριβότερα.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας, είπε πως η μέση τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 0,91 ευρώ ανά χάπι, όταν η μέση ευρωπαϊκή τιμή είναι 2,1 ευρώ.

Παράλληλες

Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, ο ΕΟΦ καταγράφει “παράλληλες εξαγωγές” ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε και στις εξαγωγές – “σκούπα”, οι οποίες ανέρχονται σε 380 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν το “μάζεμα” όλων των διαθέσιμων φαρμάκων από τα φαρμακεία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ σημείωσε πως τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ στην Ελλάδα αφορούν το 56% του όγκου των πωληθέντων.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου