Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Στο ΣτΕ για την κατάργηση του voucher οι θεραπευτές ειδικής αγωγής



Το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν επιλέξει οι θεραπευτές ειδικής αγωγής προκειμένου να καταργήσουν την εφαρμογή της πληρωμής τους με κουπόνι. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή των επιστημονικών συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των voucher που με αιφνιδιαστικό- όπως λένε- τρόπο επιχείρησε να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Όπως σημειώνουν οι θεραπευτές, ο κλάδος της ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α.) βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για πληρωμή των υπηρεσιών με voucher, ενώ γονείς προχωρούν ακόμη και σε αναστολή των θεραπειών αφού το τοπίο αναφορικά με την αποζημίωση παραμένει θολό. Οι θεραπευτές επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τους λόγους αυτούς έχουν προσφύγει στο ΣτΕ . 

Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση του γιατρού (έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ.) και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο ασφαλισμένος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί, χωρίς εντούτοις, όπως διευκρινίζουν οι θεραπευτές, να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους.

Εκτός όμως από το θέμα του voucher, που προβλέπεται για την πληρωμή τόσο των υπηρεσιών ειδικής αγωγής, όσο και για την αγορά οπτικών ειδών, οι θεραπευτές αντιδρούν και στη σαρωτική περικοπή των κονδυλίων. 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για την ειδική αγωγή θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.

"Το μεγάλο αυτό κούρεμα όμως, είναι αυθαίρετο κι αυτό γιατί δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη ή έστω μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού” αναφέρει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής. Οι θεραπευτές επισημαίνουν πως στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η μείωση της δαπάνης με κάθε δυνατό τρόπο.

Προσθέτουν πως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας που τέθηκε σε ισχύ φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Ουσιαστικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του. 

"Η στάση των θεραπευτών είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους αμοιβή με voucher ή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ", αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος σε ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου