Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά στην Υγεία αναμένεται να προωθηθεί άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου και θα περιλαμβάνει τις βασικές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από τις προγραμματικές δηλώσεις, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του Βασίλη Κικίλια, αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση λίγες ημέρες, αν και θα περιλαμβάνει τις κυριότερες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ασθενών.
Ήδη άλλωστε στο συρτάρι υπάρχουν πολλά νομοσχέδια με εξειδικευμένες ρυθμίσεις, τα οποία ήταν έτοιμα πριν ακόμη εκλεγεί η ΝΔ και τα οποία θα προωθούνται σταδιακά. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr : «Έρχεται «βροχή» από νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο στην Υγεία! Όλες οι λεπτομέρειες»
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα φθάσει στη Βουλή, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την αλλαγή της διάρκειας των συνταγών φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Τι θα αλλάξει πρώτα ο νέος υπουργός Υγείας»
Άλλωστε η επέκταση της διάρκειας των επαναλαµβανόµενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες (ακόμη και για έναν χρόνο), ήταν από τις βασικές οδηγίες που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βασίλη Κικίλια όταν ανέλαβε.
Κατά τα άλλα το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τη ρύθμιση και θεσμοθέτηση του ατομικού ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας που αποτελεί ουσιαστικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που είχε δημιουργήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να περιγράφει όμως την ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του ατομικού φακέλου του ασθενούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται άμεσα όλα τα προβλήματα υγείας του ακόμη και τα επείγοντα, λένε στο HealthReport.gr στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Συνεργασίες ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα
Πάντως το πρώτο νομοσχέδιο θα φέρει και τα πάνω κάτω στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς αναμένεται να θεσμοθετεί και τη δυνατότητα συνεργασιών µε τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
Ήδη άλλωστε ο Κ.Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αγοράζονται υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς χωρίς καθυστερήσεις αλλά πάντα δωρεάν όπως είχε τονίσει.
Επίσης με το πρώτο νομοσχέδιο του Βασίλη Κικίλια θα θεσμοθετηθεί και ένας νέος διαφανής τρόπος εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία, που θα περνά μέσα από ψηφιοποιημένο έλεγχο ώστε να μην μπορεί να καταστρατηγηθεί η προτεραιότητα των νοσούντων.
Ευχολόγια, μπλα μπλα, αλλαγές ονομάτων και ......ετήσιες συνταγές! Για λεφτά......τσιμουδια! Από τους Ξανθοκηφηνες στους.......Δεξιοκηφηνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένουμε τα σχετικά νομοσχέδια... Με προβληματίζουν πολλά, θα αναφέερω όμως μόνο δύο. 1) Δεν μπορώ να καταλάβω τι κίνητρο έχει ένας γιατρός να γράψει 12 μήνες συνταγή με 6,5€... Για να χάσει τον ασθενή; Δεν είναι δυνατόν οι ευθύνες συνταγογράφησης του 1 μηνός να εξισώνονται με τους 12 μήνες. Εάν δεν το έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι απλά θα αποτύχουν, όσους κρατικούς γιατρούς σκούπα και να χρησιμοποιήσουν, 2) Ποιο το κίνητρο των διαγνωστικών να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις στο δημόσιο με clawback στο Θεό. Θα πληρώνονται προφανώς από διαφορετικούς, νοσοκομειακούς κωδικούς Γιατί εάν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κλάφ'τα Χαράλαμπε... Γενικά, καλό είναι να εξηγήσουν στον κόσμο, που θα βρεθεί η χρηματοδότηση και να κατανοήσουν ότι ό,τι πληρώσεις θα πάρεις... Νομοθετικές ρυθμίσεις έκαναν και οι προηγούμενοι..!!! Ίδωμεν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα και επιστημονικά υλτωρα συνάδελφε 12.46 , είναι δυνατόν να δώσεις ......ετήσια συνταγή; Όταν οι μισοί σου ασθενείς είναι απόλυτα ανεύθυνοι και σε έναν χρόνο μπορεί να συμβούν χίλια δυο, να απορρυθμιστουν και να μην έρθουν εγκαίρως στο ιατρείο ! Κακά τα ψεματα ,η συνάντηση αγογραφηση είναι ένας τρόπος για να έχεις τον ασθενή ειδικά την πλειονότητα των αμελων/χαμηλού iq υπό έλεγχο! Απλά οι φαιδροι πολιτικάντηδες ενδιαφέρονται μόνο για να δήθεν διευκολύνουν (με ρίσκο για την Υγεία βέβαια!)το πόπολο!
ΔιαγραφήΔιαβάζω τα σχόλια και θλίβομαι.Γιά το επίπεδο και τη νοοτροπία των συναδέλφων.
ΔιαγραφήΤι κίνητρο έχει ο γιατρός να δώσει 6/μηνη ή ετήσια συνταγή;
Κατ'αρχάς περί ποίου γιατρού πρόκειται; Ποιάς ειδικότητας; Ο ενδοκκρινολόγος,αν έχει διαγνώσει έναν ασθενή με πάθηση του θυρεοειδούς που χρήζει χρόνιας θεραπείας με ένα χάπι την ημέρα ,τι θα κάνει; Θα τον τραβάει κάθε μήνα στο ιατρείο να του γράφει ένα κουτί; Θα του κάνει πάλι εξετάσεις;
Το κίνητρο επομένως του γιατρού είναι να εξυπηρετήσει τον ασθενή του, ώστε να είναι καλυμμένος από χάπια μέχρι να χρειασθεί και πάλι επανεξέταση και επανέλεγχο,κατόπιν των οδηγιών του,που συνήθως είναι ,εκτός απροόπτου,χρονικό διάστημα ενός έτους. Ο όποιος, άλλος, γιατρός επίσης που χειρίζεται χρόνια περιστατικά που δεν απαιτούν συχνή παρακολούθηση. Και είναι πολλά. Αλλά μετά υπάρχει και ο γιατρός με την εισοδηματική ειδικότητα που λέει, κουβαλάω τον ίδιο ασθενή κάθε μήνα,του γράφω ένα κουτί φάρμακο,πληρώνομαι κάθε φορά και λέω στον ασθενή οτι τον παρακολουθώ και νοιάζομαι. Είτε χρειάζεται είτε οχι. Και αυτό γιατί θα πάρει κάθε μήνα 6,5 ευρώ και δεν θα τον χάσει όπως λέει από πελάτη. Μέχρι να τον πάρει ο ασθενής χαμπάρι και να φύγει μόνος του ανεπιστρεπτί. Το ποιά περιστατικά θα χρειάζεται να παρακολουθεί ό γιατρός και με ποιά ειδικότητα συχνά,είναι βέβαιο οτι είναι θέμα καλής ιατρικής,χωρίς εισοδηματικά κίνητρα. Και είναι αυτός που σε βάθος χρόνου έχει εκτίμηση και πελατεία ως γιατρός.