Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

“Ντουμάνια” στα νοσοκομεία από “θεριακλήδες” παρά την απαγόρευση Κικίλια – Καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς!

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από ασθενείς και συνοδούς για τη μη τήρηση του νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και κυρίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, αποδεικνύοντας ότι για τη σωστή εφαρμογή του, απαιτείται να διανυθεί ακόμα μεγάλος δρόμος.

“Ντουμάνια” στα δημόσια νοσοκομεία από "θεριακλήδες" γιατρούς και νοσηλευτές, παρά την ενεργοποίηση του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλο το Δημόσιο και κυρίως στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Καταγγελίες ασθενών -και μάλιστα ατόμων με αναπηρία- κάνουν λόγο για "απαράδεκτη αποπνικτική ατμόσφαιρα από το κάπνισμα" σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γεννηματάς” και το Κωνσταντοπούλειο “Αγία Ολγα”.

Οι καταγγελίες έγιναν στις δύο μεγάλες διαδικτυακές κοινότητες: “Συνήγορος των ΑμεΑ”και “STOP στο παθητικό κάπνισμα”.
Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο “Αγία 'Ολγα”: Νοσηλεύτριες απείχαν από το πόστο τους, ενώ είχαν “ντουμανιάσει” το γραφείο των γιατρών

Σε ανάρτηση-καταγγελία μέλους της κοινότητας αναφέρεται ότι σε γραφείο γιατρών ομάδα από νοσηλεύτριες κάπνιζαν, απέχοντας από τα καθήκοντά τους για περισσότερο από μία ώρα.

Δείτε την καταγγελία:

Η καταγγελία της συγγενούς ασθενή για το Κωνσταντοπούλειο έχει, ήδη, πάρει τον δρόμο της, μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής στις αρμόδιες υπηρεσίες, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”: 'Ατομο με αναπηρία καταγγέλλει γιατρούς για κάπνισμα εντός του νοσοκομείου

'Ατομο με βαριά αναπηρία καταγγέλλει ότι ψάχνοντας να βρει τον γιατρό του εισήλθε στο γραφείο της γραμματείας. Με το που άνοιξε την πόρτα, ήρθε κατά πάνω της ένα κύμα καπνού, ενώ παρόντες ήταν τρεις γιατροί. Στιγμιαία ζαλίστηκε λόγω του καπνού κι αναγκάστηκε να φύγει χωρίς να αναζητήσει τον γιατρό της.

Η καταγγελία αναφέρει συγκεκριμένα:

(...) «Έφτασα κατά τις 10:30 π.μ. Μπήκα στην αίθουσα νοσηλείας να τον βρω, αλλά δεν ήταν εκεί. Έτσι, χτύπησα την πόρτα της γραμματείας, πριν από τις αίθουσες νοσηλείας, για να ρωτήσω, πού είναι ο γιατρός μου. Με το που την ανοίγω, με "υποδέχτηκε" ένα κύμα καπνού, η μια γραμματέας καθόταν στο γραφείο της και 3 γιατροί ήταν όρθιοι, συζήταγαν και κάπνιζαν. Δεν ξέρω εάν κάπνιζαν όλοι, όλα αυτά κράτησαν δευτερόλεπτα, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν θολή και από τον καπνό με έπιασε αναγούλα.... παρόλο που είμαι καπνίστρια και προσπαθώ να το κόψω... Έκλεισα με δύναμη την πόρτα κι έφυγα άπραγη...»

Δείτε την καταγγελία της ασθενούς:


Η ίδια ασθενής κατήγγειλε το περιστατικό και στην δεύτερη διαδικτυακή ομάδα:


Ανδρέας Μπαρδάκης: “Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι συμπεριφορές με το κάπνισμα διαιωνίζονται”

Ο ακτιβιστής, με πολλούς κοινωνικούς αγώνες στην κατεύθυνση της απαγόρευσης του παθητικού καπνίσματος και δημιουργός των διαδικτυακών κοινοτήτων “Συνήγορος των ΑμεΑ” και “Stop στο παθητικό κάπνισμα” κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, ο οποίος ανέδειξε τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, το εγχείρημα κινδυνεύει με αποτυχία εάν δεν συνοδευθεί από σειρά μέτρων:

“Θεωρώ ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο είναι ιστορική! Γνωρίζουμε ότι απορρέει από την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να έχει ειλικρινή πρόθεση να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση. Θα πρέπει όμως να προσέξει να μην επαναλάβει το ίδιο αποτυχημένο πείραμα που έγινε και στο παρελθόν. Οι πολίτες έχουμε καθήκον να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη δράση επειδή θα σωθούν ζωές και θα μειωθεί σημαντικά το άμεσο κι έμμεσο κόστος υγείας. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι κομματικό το θέμα, αφορά όλη την κοινωνία”, αναφέρει ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.


Ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, ο οποίος είναι και ο ίδιος άτομο με αναπηρία κι έχει δώσει σημαντικές μάχες και στο παρελθόν για την απαγόρευση του καπνίσματος στα Πανεπιστήμια, υποστηρίζει ότι οι γιατροί και νοσηλευτές που καπνίζουν, οφείλουν απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο, να μη βλάπτουν τους συνανθρώπους τους και κυρίως τους ασθενείς με την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος:

“Δεν είναι λίγοι οι ιατροί και οι νοσηλευτές που είναι εθισμένοι στη νικοτίνη και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και να ζητήσουν βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Ας δούμε, ότι σε πιο πολιτισμένες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία) οι ιατρικές οργανώσεις κηρύττουν νομικό πόλεμο κατά των καπνοβιομηχανιών. Στη Δανία το κάπνισμα ακόμα και στην τουαλέτα είναι λόγος απόλυσης. Εμείς σκεφτείτε ότι έπρεπε να στείλουμε τρεις υγειονομικούς ελέγχους στο μεγάλο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), στην Πειραιώς, για να σταματήσει το κάπνισμα από τους ιατρούς των υγειονομικών επιτροπών μέσα στους χώρους εξέτασης των ασθενών! Το 2018 είχαμε κάνει καταγγελία και για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στον οποίο είχα νοσηλευτεί πριν χρόνια και υπέφερα δραματικά με ακατάπαυστους εμέτους λόγω καπνίσματος, δίπλα μου, χωρίς υπερβολές! Πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή αρκετών ασθενών, δεν τα λέω εγώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το λέει, για να μην με λένε υπερβολικό”, αναφέρει ο κ. Μπαρδάκης.


“Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου”

Ξεπερνώντας την στείρα αντιπαράθεση, ο κ. Μπαρδάκης προτείνει εποικοδομητικές λύσεις. “Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου”, λέει, “η οποία το 2017 αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τον έλεγχο του καπνίσματος”, τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

“Υποβάλαμε τις προτάσεις μας στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, στο Vouliwatch, προτάσεις οι οποίες έχουν λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον εξακοσίων ατόμων μέχρι στιγμής. Στα νοσοκομεία, π.χ. προτείνουμε να θεσπιστεί ο «εξουσιοδοτημένος λειτουργός», ο οποίος μπορεί να είναι αστυνομικό όργανο, ελεγκτής, επιθεωρητής υγείας, κτλ. που θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει μόνο για κάπνισμα στους χώρους απαγόρευσης καπνίσματος. Όλα τα υπουργεία να ορίζουν όργανα με αυτή την ιδιότητα για να μπορεί ο κάθε υπουργός να εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες που λειτουργούν κάτω από αυτό. Επίσης, να προβλεφθούν και ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους των χώρων απαγόρευσης καπνίσματος, οι οποίοι θα ελέγχονται αν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα πρέπει πάντως κι αυτοί που δεν καπνίζουν να βγουν να κάνουν κάτι, μιας που είναι και οι περισσότεροι. Τώρα που έχουμε πολιτική πρωτοβουλία και κοινωνική ωριμότητα δεν έχουμε καμία δικαιολογία να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση”, καταλήγει ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης.

Η Κοινότητα “Συνήγορος των ΑμεΑ” ζητά από τους αρμοδίους φορείς:

α) να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι,

β) να γίνουν αυστηρές συστάσεις

γ) ενημέρωση από τον Υπουργό και Περιφερειάρχη για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να παταχτεί το φαινόμενο της παραβατικότητας για τη βλαπτική και αντικοινωνική συμπεριφορά που διαιωνίζεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της νέας κυβέρνησης.

“Ζητάμε από την Πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί καθώς με το κάπνισμα στα νοσοκομεία εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς, οι επισκέπτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κατά παράβαση και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, όπου για τον εργοδότη προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (ν. 3996/2011)”, καταλήγουν τα μέλη της Κοινότητας “Συνήγορος των ΑμεΑ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου