Το "συμμάζεμα” των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ με στόχο την καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού και των κονδυλίων για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείο Υγείας τους επόμενους μήνες.
Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πέρασε τις πύλες του Οργανισμού στο Μαρούσι, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Π. Πρεζεράκο, όπου ενημερώθηκε για την οργανωτική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Προσερχόμενος μάλιστα έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για μετασχηματισμό του Οργανισμού.
"Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη την ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος του κόστους σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, οι συμβάσεις τόσο με δημόσιους, όσο και με ιδιώτες προμηθευτές. Από τις πρώτες παρεμβάσεις εντούτοις θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού.
Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου είχε γίνει σύσκεψη στην Αριστοτέλους, παρουσία του υπουργού Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με θέμα την ψηφιακή διακυβέρνηση στο χώρο της περίθαλψης και των υπηρεσιών.
Αν και ο ΕΟΠΥΥ, κυρίως υπό την προηγούμενη διοίκηση του Σ. Μπερσίμη που ανέλαβε στα τέλη του 2015 και αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2018, τον οποίο διαδέχτηκε στη συνέχεια ο Β. Πλαγιανάκος, κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους της υγείας, μεγάλη "πληγή” εξακολουθούν να είναι τα μειωμένα κονδύλια για τους ασφαλισμένους.
Το Μάιο, τα χρέη του Οργανισμού ανέρχονταν σε 196 εκατ. ευρώ, αυξημένα μεν σε σύγκριση με τα 140 εκατ. που ήταν το ύψος των οφειλών τον Ιανουαρίου του 2019, αλλά πολύ μακριά από τα 1,27 δισ. ευρώ που ήταν η "τρύπα” το Δεκέμβριο του 2016.
Εντούτοις, τα πολύ χαμηλά πλαφόν στον προϋπολογισμό δυσκολεύουν την αγορά της υγείας. Για παράδειγμα, το όριο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη του φαρμάκου παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, όταν η υπέρβαση για φέτος με βάση τη συνταγογράφηση των γιατρών σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται αναμένεται να αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).
Για τις ιδιωτικές κλινικές το πλαφόν είναι στα 217 εκατ., για κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας 44 εκατ., για ιατρικές επισκέψεις 75 εκατ. και για τα διαγνωστικά 302 εκατ.
Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον αντίποδα παραμένει φέτος στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου