Με την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής επιβεβαιώθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά και στο Νοσοκομείο του Ρίου. Οπως συζητείτο άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το σοβαρό περιστατικό υγείας του πρώην βουλευτή και συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, πως εάν είχε υποστεί το επεισόδιο στην περιοχή μας δεν θα γλύτωνε εύκολα!
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β.Κ 45 ετών έχασε την ζωή της κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά από μερική ρήξη κοιλιακής αορτής, επεισόδιο που υπέστη το Σάββατο το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία.
Η άτυχη 45χρονη βρισκόταν στην περιοχή μας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Φιλοσοφικού Συνεδρίου που πραγματοποιείτο στην πόλη της Ολυμπίας.
Το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης, έχασε τις αισθήσεις .
Άμεση ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων οι οποίοι έτρεξαν προς βοήθεια της, ενώ στο σημείο κλήθηκε και ο εφημερεύον ιατρός του κέντρου υγείας της Ολυμπίας.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο το οποίο όμως άργησε χαρακτηριστικά να έρθει, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων αλλά και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας Νίκου Ζαρόκωστα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο περιστατικό, έφτασε στο σημείο μετά από 45 περίπου λεπτά. Χρόνος πολύτιμος ίσως, ο οποίος πήγε χαμένος.
Η μη λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (εδώ και δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του καθηγητή Δημήτρη Δουγένη), επέβαλλε την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση του περιστατικού με χειρουργική επέμβαση.
Δυστυχώς όμως η 45 Κ.Β λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της δεν άντεξε και κατά την μεταφορά της υπέκυψε.
Βρέθηκε σε λάθος τόπο, την λάθος στιγμή
Όσο και να θέλουμε σε αυτή την περιοχή να μιλάμε για ανάπτυξη και για τουρισμό αυτά τα τραγικά περιστατικά έρχονται να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα που βιώνουμε.
Μια πόλη όπως η Αρχαία Ολυμπία που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στερείται των βασικών ιατρικών υποδομών, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς αποβαίνουν μοιραίες για ανθρώπινες ζωές.
Δυστυχώς το λάθος της 45χρονης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου ήταν ότι βρέθηκε στην περιοχή μας, σε μία περιοχή που εν έτη 2019 στερείται των αναγκαίων ιατρικών δομών.
tempo24.gr (Με πληροφορίες από το http://www.patrisnews.com)
Τεράστιες ελλείψεις στο δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας
Εξάλλου η έλλειψη θωρακοχειρουργικής είχε επισημανθεί μετά άλλων στην πρόσφατη συνάντηση του νέου Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
Όπου χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι μεγάλες λίστες αναμονής στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Πανεπιστημιακό στο Ρίο και «Άγιος Ανδρέας»), λόγω νοσηλευτικής υποστελέχωσης των χειρουργείων, οι μεγάλες αναμονές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα ΤΕΠ και στα ογκολογικά/ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Αναδείχθηκε ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων στην περιοχή μας, η ένδεια ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία καθώς και το μεγάλο κύμα φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.
Επίσης συζητήθηκαν οι δυσλειτουργίες:
ΠΓΝΠ: Επισημάνθηκε η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής μονάδας, η μη λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης λειτουργίας 6 επιπλέον κλινών ΜΕΘ καθώς κρίνεται μη αποδεκτή η συνέχιση της νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε θαλάμους κλινικών.
ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας»: Η μετεγκατάσταση στο νέο επταώροφο κτίριο του Αγίου Ανδρέα «κόστισε» την απώλεια δεκάδων κρεβατιών. Επισημάνθηκε η υπολειτουργία του νευροχειρουργικού τμήματος και οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην ορθοπεδική κλινική, στο γαστρεντερολογικό τμήμα καθώς και στο αιματολογικό τμήμα. Επίσης τονίσθηκε η πολύμηνη αναμονή για τη πληρέστερη στελέχωση των ΤΕΠ και των δύο νοσοκομείων.
Το θέμα της έλλειψης θωρακοχειρουργικής με αφορμή την σοβαρή περιπέτεια υγείας του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου είχει επισημάνει με σκωπτικό τρόπο ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.
Σε ανάρτησή του υπογράμμιζε:
Εαν, ο Π. Τατσόπουλος είχε την ατυχία να την πάθει στην Πάτρα ή οπουδήποτε στη Δυτ. Ελλάδα, ήδη θα «έκοβε ρόδα μυρωμένα», αφού, εδώ και χρόνια, στην «υγειονομική ναυαρχίδα» όλου του δυτικού άξονα και στο τρίτο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, , ΔΕΝ λειτουργεί Καρδιοχειρουργική/Θωρακοχειρουργική μονάδα.
«Τυχερέ» Πέτρο!!
Απλα πραγματα.Ποιοι ειναι υπευθυνοι για την αναστολη λειτουργιας?Τα λοιπα ο αρμοδιος εισαγγελεας .
ΑπάντησηΔιαγραφήη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η οικεία υγειονομική περιφέρεια-αυτοί φέρουν ευθύνη...ποιοι άλλοι?
ΔιαγραφήΑυτοι ειναι πανω απο το νομο?Δεν θα πρεπει να κινηθει διαδικασια για την τιμωρια των υπευθυνων?Και καλα για τους πολιτικους το ζητημα ειναι στη διαθεση της Βουλης ,οι τοπικοι αρμοδιοι θα μεινουν ατιμωρητοι?Υπαρχουν εισαγγελεις στην Ελλαδα ή οχι?
ΔιαγραφήΗ ρήξη κοιλιακής αορτής χρειάζεται καρδιοχειρουργό; Απο πότε; Αγγειοχειρουργό χρειάζεται και το Ριο διαθέτει. Αρα ή δεν είχε ρήξη κοικιακής αορτής ή δεν είχε καν αγγειοχειρουργό
ΑπάντησηΔιαγραφήη κεντρική κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η οικεία υγειονομική περιφέρεια. Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να φέρουν την ευθύνη?
ΑπάντησηΔιαγραφή