Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

200 ευρώ η «καμπάνα» για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους – Αντιδρούν οι αστυνομικοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στη Βουλή κατατέθηκε προς ψηφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Πρόστιμο ύψους 200 ευρώ θα επιβάλλεται στους παράνομους καπνιστές, σε όσους δηλαδή καπνίζουν στους δημόσιους χώρους που απαγορεύει η εγκύκλιος Κικίλια για το κάπνισμα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συνοδευτική έκθεση αναφέρει:

Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την δημιουργία των χώρων αυτών.

Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού, η οποία ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.

Νομοσχέδιο για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους: Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα, και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.
Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά του καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού».

Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τα πρόστιμα για το κάπνισμα

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις νέες αντικαπνιστικές διατάξεις για το κάπνισμα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από τους αστυνομικούς, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να αναθέσει στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε την Δευτέρα από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα ακόμα πάρεργο που ανατίθεται στην ΕΛΑΣ παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις για την άσκηση των βασικών καθηκόντων της που είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου