Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Μέτωπο φορέων για την Καρδιοθωρακοχειρουργική Πατρών



Περιφέρεια, 6η ΥΠΕ, Πανεπιστήμιο, Ιατρικός σύλλογος, Περιφέρεια και βουλευτές συστήνουν επιτροπή

Η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας θα τεθεί επισήμως στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε επίπεδο περιφέρειας δυτικής Ελλάδας μέσω αιτήματος που θα υποβάλει προσεχώς ομάδα φορέων που θα συγκροτηθεί γι αυτό το σκοπό. Η ομάδα θα αποτελείται από στελέχη της 6ης ΥΠΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους Αχαιούς βουλευτές και άλλους φορείς.

Thebest.gr

Η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας παραμένει ανενεργή εδώ και δυο χρόνια.

Ουσιαστικά έχει μπει λουκέτο από τον Απρίλιο του 2017 οπότε και έφυγε ο μέχρι τότε διευθυντής της Δημήτρης Δουγένης.

Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που έχουν γίνει για την επαναλειτουργία της αλλά και τις υποσχέσεις των υπευθύνων επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε.

Την άνοιξη οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν προσελήφθη ο καρδιοθωρακοχειρουργός, επιμελητή Α΄ και αναπληρωτή Διευθυντής του Α' Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Οι ελπίδες όμως αποδείχθηκαν φρούδες αφού στην περίπτωση του κ. Παναγιωτόπουλου επιβεβαιώθηκε η λαϊκή ρήση… «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό είναι μεγάλες κι έτσι ο γιατρός από την ώρα που ήρθε στο ΠΓΝΠ παρέμενε παροπλισμένος.

Έτσι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε να τον αποσπάσει προσωρινά στο Ιπποκράτειο της Αθήνας όπου μπορεί να χειρουργεί κανονικά και να παραμείνει «ζεστός» μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πάτρα και καταστεί δυνατόν να γίνονται και πάλι επεμβάσεις στο ΠΓΝΠ.

Η διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γιούλη Μαμμή μιλώντας στο thebest.gr προ ημερών επεσήμανε ότι έχουν εκπαιδευτεί δύο αναισθησιολόγοι οι οποίοι προέρχονται από το ΠΓΝΠ και δύο εξωσωματιστές και πως η αδυναμία που υπάρχει σε νοσηλευτικό προσωπικό μια και λείπουν αρκετά άτομα, θα γίνει με τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και από άλλες πηγές, που θα διερευνήσει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ο διευθυντής της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής Ευστράτιος Κωλλέτσης επίσης τόνισε πως «όσον αφορά στη θωρακοχειρουργική κλινική λειτουργεί κανονικά, όπως περίπου λειτουργούσε στο παρελθόν» ενώ διευκρίνισε για το καρδιοχειρουργικό τμήμα πως πέρα από τον κ. Παναγιωτόπουλο, που χειρουργεί στο μεταξύ στο Ιπποκράτειο , υπάρχει ένας ακόμα καρδιοχειρουργός στο ΠΓΝΠ, ο οποίος βοηθά στη θωρακοχειρουργικη ενώ αναμένεται η επιλογή ενός ακόμα καρδιοχειρουργού (αναπληρωτή καθηγητή) . Για τη θέση έχουν υπάρξει υποψήφιοι πουβρίσκονται στη φάση της εκλογής.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να τρέχουν γρήγορα και παράλληλα με τον διορισμό του καθηγητή, οι διαδικασίες που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα για την επαναλειτουργία της κλινικής.

«Είναι πολλά στάδια και θα πρέπει να γίνονται με σοφία, επιμονή, αγώνα και αγαστή συνεργασία και έχει μεγάλη σημασία αυτός που θα αναλάβει την ηγεσία της καρδιοχειρουργικής», τονίζει ο κ. Κωλλέτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου