Όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την πτώση της οροφής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, "δεν έχει γίνει καμία εργασία εδώ και μια δεκαετία" ενώ πυρασφάλεια διαθέτουν μόλις... δέκα
Βαγγέλης Στολάκης - https://www.makthes.gr/
«Γερασμένες» και με πολλές ανάγκες για «λίφτινγκ» είναι οι μονάδες υγείας σε ολόκληρη την χώρα, στις οποίες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, από τότε δηλαδή που η χώρα μας εισήλθε στην περίοδο των μνημονίων δεν έχουν γίνει εργασίες ούτε στο ελάχιστο, όπως τονίζει στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Με αφορμή την οροφή που έπεσε χθες νωρίς το πρωί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως στο σύνολο τους τα 130 νοσοκομεία και οι 210 πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τα πρόσφατα περιστατικά στο νοσοκομείο Βέροιας αλλά και τα συχνά περιστατικά στο νοσοκομείο του Κιλκίς. «Σε κέντρα υγείας έχουμε πολλές πτώσεις σοβάδων σχεδόν καθημερινά» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατασκευαστεί πριν από είκοσι χρόνια, ενώ «σε κανένα δεν έχει γίνει καμία επένδυση ή εργασία τεχνική τα τελευταία δέκα χρόνια» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. «Εδώ δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν εξοπλισμό, θα κάνουν επενδύσεις» αναρωτιέται.
«Είναι επικίνδυνα για ασθενείς και προσωπικό» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Και συμπληρώνει: «Φανταστείτε άδεια πυρασφάλειας έχουν τα δέκα μόνο νοσοκομεία. Κανένα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν έχουν άδεια- βεβαίωση από την πυροσβεστική» λέει ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ οι σπασμένες πόρτες και τα σπασμένα παράθυρα είναι ένα συχνό φαινόμενο στις δομές υγείας. «Όταν οι δημόσιες δαπάνες υγείας από 5 που είναι σήμερα γίνουν 7-7,5% του ΑΕΠ οι επιδιορθώσεις θα έρθουν από μόνες τους. Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, συμβαίνουν εξαιτίας της έλλειψης πόρων» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και εκτιμά πως για ανανέωση εξοπλισμού και υποδομών όλων των νοσοκομείων απαιτούνται περισσότερα από 2.000.000 ευρώ.
Πάντως, ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται και στην περίπτωση νέων κτιρίων που... ρημάζουν. Αναφέρει χαρακτηριστικά το νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο ενώ έχει κατασκευαστεί και εδώ και 1,5 χρόνο έχει παραδοθεί το έργο, ακόμα δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει γίνει ο δρόμος 1.000 μέτρων περίπου μπροστά από αυτό, όπως και έργα αποχέτευσης.
«Τα νοσοκομεία έχουν 1.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα. Δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα. Δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Το θέμα το έχουμε Κάνει γνωστό και στον υπουργό Βασίλη Κίκιλια, ο οποίος συμφώνησε μαζί μας και υποσχέθηκε να δοθούν κονδύλια στον χώρο της υγείας» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου