Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Φύλλο και φτερό οι συνταγές φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ! Τι αναζητείται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Φύλλο και φτερό κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ το ηλεκτρονικό σύστημα της συνταγογράφησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Στόχος να βρεθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι γιατροί σε όλη τη χώρα υπερσυνταγογραφούν, ποια σκευάσματα ακριβώς, αλλά και ποιων εταιρειών.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το νέο έτος θα πρέπει να ελεγχθεί πλήρως η υπερσυνταγογράφηση καθώς διαφορετικά ξεφεύγει η φαρμακευτική δαπάνη και δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου. Φαινόμενο που είναι γνωστό εδώ και χρόνια και η λύση που έχει βρεθεί είναι να έχει ορισθεί συγκεκριμένος προϋπολογισμός και στην περίπτωση υπέρβασής του, τις επιστροφές χρημάτων κάνουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, δεν έχει καταστεί εφικτό να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.
Πάντως τον λεπτομερή έλεγχο είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είχε πει: «Κικίλιας: Ξεκινά έλεγχος για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση! Τι θα γίνει»

Ο ΕΟΠΥΥ εδώ και καιρό είχε εντοπίσει τα νέα προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία και χορηγούνται ανεξέλεγκτα στους ασθενείς, αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, με το νέο έτος θα ληφθούν αυστηρά μέτρα στην πηγή της συνταγογράφησης, δηλαδή στους γιατρούς, όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές.

Εκτός από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, εξετάζονται και νέοι κόφτες, υποστηρίζουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, αφού εντός του νέου έτους θα πρέπει να έχει υπάρξει εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση και τις παλαιότερες δεσμεύσεις μας στους δανειστές.

Οι συμμετοχές ασθενών

Όμως η υπερσυνταγογράφηση επηρεάζει φυσικά και τις τσέπες των ασθενών.
Είναι ενδεικτικό ότι την περσινή χρονιά οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 625 εκατ. ευρώ για τις θεσμοθετημένες συμμετοχές στην προμήθεια φαρμάκων. Από αυτά, τα 364 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα ποσοστά της συμμετοχής και τα 261 εκατ. ευρώ στη διαφορά που προκύπτει από τη λιανική τιμή μέχρι την τιμή αποζημίωσης.

Παράλληλα οι ασθενείς πλήρωσαν την περσινή χρονιά 255 εκατ. ευρώ αγοράζοντας φάρμακα για τα οποία ναι μεν θα μπορούσε να εκδοθεί συνταγή γιατρού, αλλά προτίμησαν για λόγους αποφυγής της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης να τα πληρώσουν από την τσέπη τους στο σύνολο τους. Πρόκειται συνήθως για φθηνά φάρμακα.

Επίσης οι πολίτες κατέβαλαν άλλα 115 εκατ. ευρώ για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται και είναι στη λεγόμενη αρνητική λίστα, καθώς και 265 εκατ. ευρώ για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

2 σχόλια:

  1. Να δούμε και στα διαγνωστικά κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω οτι ολα αυτά θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με τους ιατρούς και όχι από υπαλλήλους διοικητικούς που το μόνο τους μέλημα είναι το κόστος και όχι το σωστό και ασφαλές φάρμακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή