Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Περισσότεροι οι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό από όσους αποφοιτούν

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αριθμός των αποφοίτων Ιατρικών σχολών έχει σημειώσει αύξηση από το 2000 στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού, με εξαίρεση την Ελλάδα.

IATRONET

Αλλάζει ο χάρτης της "παραγωγής" και απασχόληση γιατρών στην Ελλάδα. Η χώρα μας είχε ανέκαθεν τους περισσότερους διεθνώς, αλλά διαμορφώνονται νέα δεδομένα.

Ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία, με το "brain drain" να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο: μόνον από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), φεύγουν ετησίως για το εξωτερικό πάνω από 1.100 γιατροί, όταν οι απόφοιτοι από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας είναι κάθε χρόνο 1.000 άτομα.


Στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (με στοιχεία του 2017), η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ 44 χωρών του Οργανισμού.

Διαθέτει 6,1 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση αναλογία στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 3,5 ανά 1.000 και μάλιστα με μεγάλη αύξηση το διάστημα 2000 – 2017.

Εμφανίζεται να έχει αναλογικά πολύ περισσότερους γιατρούς από χώρες, όπως η Πορτογαλία (5 ανά 1.000 κατοίκους), η Ιταλία (3,9) και Ισπανία (3,7).

Η εικόνα αυτή τείνει να ανατραπεί για τους παρακάτω λόγους:

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ο αριθμός των γιατρών που δηλώνονται από την Ελλάδα είναι σημαντικά υπερεκτιμημένος. Αφορά – εξηγούν – τους γιατρούς που έχουν πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Αναφέρουν ενδεικτικά πως παρόμοιο θέμα υπάρχει και στην Πορτογαλία, με την υπερεκτίμηση να φτάνει σε ποσοστό έως και 30%.

Στην περίπτωση που παρόμοια απόκλιση ισχύει στην Ελλάδα, η αναλογία στη χώρα μας φτάνει κοντά στο 4,5 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αυστρία (5,2).

Οι απόφοιτοι των Ιατρικών σχολών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη, με 10,2 αποφοίτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 24,9 απόφοιτους Ιατρικής ανά 100.000 κατοίκους και στην τελευταία η Γαλλία με 9,5.

Στην έκθεση διευκρινίζεται πως ο μισός αριθμός των αποφοίτων της Ιρλανδίας αφορά ξένους φοιτητές, εκ των οποίων οι μισοί προέρχονται από χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών ανά 100.000 πληθυσμού


Εξαίρεση

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αριθμός των αποφοίτων Ιατρικών σχολών έχει σημειώσει αύξηση από το 2000 στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Το παρήγορο είναι πως ο πληθυσμός των Ελλήνων γιατρών δεν είναι τόσο γερασμένος, όσο στις άλλες χώρες. Μόλις το 29% είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, όταν το μέσο ποσοστό των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 34%.

Οι πιο ηλικιωμένοι γιατροί εντοπίζονται στην Ιταλία, με το 55% να είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως το 2000 μόλις το 20% των Ιταλών γιατρών ήταν άνω των 55 ετών.

Μετανάστευση

Πλήγμα στον πληθυσμό των Ελλήνων γιατρών έχει προκαλέσει και το κύμα μετανάστευσης που καταγράφεται σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, εμφανίζοντας μία κάμψη από το 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), περισσότεροι από 1.100 μέλη του Συλλόγου (στο σύνολο είναι 25.000) αποχωρούν κάθε χρόνο για το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ξενιτεμένων ήταν περίπου 1.500 το 2013, έφτασε στους 1.388 το 2014 και τους 1.521 το 2015. Από το 2016, καταγράφεται μία μείωση, με τα μέλη του ΙΣΑ που αποχώρησαν να έχουν ανέλθει στα 1.168.

7 σχόλια:

  1. Διαχρονικα αρνητικος για τα μελη του ο ΙΣΑ και απαθης για το brain drain .Αναμενομενο να αρκειται σε διαπιστωσεις και μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αδύνατο να αποτρέψουν την φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό ειδικευμένων ή ανειδίκευτων.
    Είμαι Γενικός ιατρός που εργάζεται στην Ιρλανδία, οι καθαρές αποδοχές μου για 50 ώρες την εβδομάδα είναι 10000 ευρώ τον μήνα με τι θα μας κρατήσουν στην Ελλαδα;Με τα ψίχουλα του κάθε Κικιλια να πληρώσουν καθαριστριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελληνικά χαϊβάνια ψηφοφόροι,
    Μην στενοχωριέστε.
    Στο Ελλαδιστάν,
    Ο γιατρός,είτε ιδιώτης,είτε του δημοσίου,
    Έχει αναλάβει με εντολή του κράτους,
    Να ταΐζει δωρεάν τους πάντες!!!
    Όταν θα φύγουν όλοι οι ικανοί,
    Θα πηγαίνετε στον Χοτζα,
    Η στον Μάγο της περιοχής σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι θα καθίσουν οι γιατροί στην Ελλάδα για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί γιατροί, για να πληρώνονται από μια κάποια Καρποδινη μια φορά το εξάμηνο...Η Καρποδινη να τρέχει στα ρεβεγιόν και στις Αράχοβες και οι γιατροί να κάθονται απλήρωτοι επί ένα τρίμηνο και να τους κυνηγάνε οι Τράπεζες...Δηλ. οι γιατροί με τον ιδρώτα τους να πληρώνουν τις μάσες, τις ξάπλες και την καλοπέραση των κομματικών πιονιών, που ούτε που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στον ΕΟΠΥΥ...Ρε άντε μου στον αγύριστο, κηφήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Καρποδίνη.."Μαρία Αντουαννέτα".. Καρποδίνη...Με το σωστό "French Accent"...γιατί αλλοίμονό σου εάν δεν την πεις σωστά..σε άλλη ανάρτηση με μάλωσαν που την είπα λάθος...

      Διαγραφή
    2. Οσο υπαρχουν μη δρωντες ιατρικοι συλλογοι τυπου ΙΣΑ ,που δεν συγκρουονται με τον εκαστοτε αχρηστο γραφειοκρατη και δεν προβαινουν σε επωδυνες μονομερεις ενεργειες προς οφελος των μελων τους ,δεν θα αλλαξει τιποτε .Ευτυχως που υπαρχει και η δυνατοτητα του brain drain το οποιο ειναι υπερ των ιατρων αλλα κατα μιας χωρας που δεν το εχει ακομη αντιληφθει και δεν το σταματαει ,ενω σαφως θα μπορουσε ,με περικοπη πληρωμων κηφηνων που αφθονουν στη δημοσια διοικηση.

      Διαγραφή
  5. Νέος Ιατρός στην χώρα δεν πρόκειται να μείνει με τις πενταροδεκαρες του ΞανθοΚικιλια, να στε σίγουροι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή