Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Γιατί η Ιταλία έχει τόσο πολλούς νεκρούς από κορονοϊό αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων

Πώς γίνεται η χώρα να έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών με τη Νότια Κορέα και 7,5 φορές περισσότερους νεκρούς και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων να μεγαλώνει κάθε μέρα.


ALBERTO PIZZOLI VIA GETTY IMAGES

Η Ιταλία των 60 εκατ. κατοίκων όπου όλη η χώρα έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα, με την κυβέρνηση να επέκτεινε σε εθνικό επίπεδο τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στις βόρειες επαρχίες, αποτελεί τηνμεγαλύτερη εστία κορονοϊού παγκοσμίως και φυσικά στην Ευρώπη (βάσει αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων), πέραν της Κίνας.

Αυτό ωστόσο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ εντύπωση προκαλεί και η σύγκριση με τη Νότια Κορέα δεδομένου ότι οι δύο χώρες είχαν μέχρι τη Δευτέρα σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασθενών αλλά η Ιταλία έχει σχεδόν 7,5 φορές περισσότερους νεκρούς ενώ πλέον οι αριθμοί στη γείτονα χώρα έχουν ξεφύγει.


Συγκεκριμένα η Ιταλία μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε αναφέρει 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 νεκρούς και η Νότια Κορέα 7.375 και 50 αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η θνησιμότητα στη περίπτωση του κορονοϊού, βάσει των τελευταίων δεδομένων που έχουν αναλυθεί κυμαίνεται στο 3,4%. Και όμως πάλι στη περίπτωση της Ιταλίας ο αριθμός των νεκρών είναι αυξημένος φθάνοντας την περασμένη εβδομάδα το 3,8% και με τα δεδομένα της Δευτέρας το 4,9%-5%. 



#coronavirus: aggiornamento 8 marzo, ore 18
7.375 casi riportati dalla Protezione Civile.
- 4.207 (57%) in ospedale, di cui 650 in terapia intensiva (399 in Lombardia)
- Tasso di letalità: 5% 
"ciambella" sovrastima gravità #COVID19 perchè tamponi solo su soggetti sintomatici


Σε διεθνές επίπεδο η Ιταλία έγινε επίσης μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω κορονοϊού-πέραν της Κίνας- και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές είναι και η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση, σε ημερήσια βάση, τόσο των κρουσμάτων όσων και των θανάτων.

Όπως έχουν κατ′ επανάληψη επισημάνει αξιωματούχοι στην Ιταλία οι περισσότεροι από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία και αρκετοί ήταν καρκινοπαθείς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.

Επίσης γνωρίζουμε ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με χρόνια νοσήματα και κυρίως διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες καρκινοπαθείς σε ανοσοκαταστολή λόγω θεραπείας κ.α.

Κατά κάποιους ειδικούς λοιπόν η εξήγηση για τον «δυσανάλογα» υψηλό αριθμό των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων (συγκριτικά πάντα με το 3,4% του μέσου όρους θνησιμότητας), πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με έναν γηρασμένο πληθυσμό.
ALESSANDRA BENEDETTI - CORBIS VIA GETTY IMAGES

Βάσει στατιστικών, η γείτονα χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων και το υψηλότερο, σε επίπεδο ΕΕ, σε ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα το 2018 ο αριθμός των Ιταλών ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν στο 22,6%. Η μέση ηλικία είναι τα 45,9 έτη ενώ το μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι 42,8.

Μάλιστα, ο μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που αιτιολόγησαν την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μέχρι τις 15 Μαρτίου (σε πρώτη φάση).

Αυτό καθώς αν και τα καταγραμμένα κρούσματα μεταξύ νέων είναι χαμηλά στην Ιταλία υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μαθητές μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας και αυτό μάλιστα σε μια χώρα που οι δεσμοί με την ευρύτερη οικογένεια, παππούδες και γιαγιάδες, είναι ιδιαίτερα ισχυροί. 

«Στην περίπτωση του κορονοϊού πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ιταλία έχει έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών, πολύ μεγαλύτερο απ′ ό,τι η Κίνα» ανέφεραν με έμφαση κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία ενώ αξίζει να επισημανθεί πως οι εκτιμήσεις και οι στατιστικές σχετικά με τη θνησιμότητα βασίζονται στα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στην Κίνα όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων πληθυσμός είναι, όπως επισημάνθηκε, μικρότερος από της Ιταλίας. 

Πέραν αυτής της ιδιαιτερότητας της Ιταλίας, που ίσως πράγματι να σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό των νεκρών, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι πέραν του ότι όλες οι στατιστικές βασίζονται σε Κινέζους ασθενείς, υπάρχουν επίσης αναφορές ειδικών που υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν δεδομένου ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται αφού πολλοί από αυτούς στους οποίους έχει μεταδοθεί ο ιός είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι πολύ ήπια και δεν εξετάζονται για τον κορονοϊό.


#coronavirus: spiego meglio il concetto sull'incremento del tasso di letalità
- nelle altre Regioni è 2,8%
- in #Lombardia si è impennato al 6,4% trascinando il dato nazionale (vedi grafico sotto)




Παράλληλα βέβαια διατυπώνονται και άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα βάσει των δεδομένων που υπάρχουν την παρούσα στιγμή σε άλλες περιοχές της Ιταλίας το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 2,8% ενώ στη Λομβαρδία που είναι από την πρώτη στιγμή η μεγάλη εστία εξάπλωσης τους ιού στην Ιταλία και καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα, το ποσοστό φτάνει ακόμη και στο 6,4% γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο. Εκτιμάται λοιπόν πως τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί, σύμφωνα με επιστήμονες να σχετίζονται και με την υπερφόρτωση των νοσοκομείων. 

Και οι δύο εξηγήσεις για την υψηλή θνησιμότητα στην Ιταλία μπορεί να ισχύουν και μάλιστα συνδυαστικά ενώ σίγουρα συντρέχουν και άλλοι,πρόσθετοι λόγοι ενώ θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα δεδομένα που έχουμε για την παρούσα επιδημία προέρχονται κατά βάση από μια πηγή, την Κίνα και ίσως δεν είναι επαρκή για να πορευτούμε με βεβαιότητες για τις εξελίξεις. Η στατική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά για όποιους κοιτούν μόνο τα νούμερα μπορεί να είναι και παγίδα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, η δημογραφική σύνθεση και σίγουρα η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και ίσως περισσότερο από όλα οι δυνατότητες των εθνικών συστημάτων υγείας και οι αντίστοιχες υπάρχουσες ή μη δομές να σηκώσουν το βάρος παίζουν κρίσιμο ρόλο όσο και η υπευθυνότητα του κάθε πολίτη.

Το πόσο διαφορετικά συμπεριφέρεται και αντιδρά η μία χώρα από την άλλη φαίνεται και από περιπτώσεις ίσως όπως η Γερμανία που αν και μετρά 1.112 κρούσματα δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε έναν νεκρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου