Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Η λειτουργία των κλιματιστικών συστημάτων, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού, συζητήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής


Δημοσιεύθηκε 13 Μαϊος 2020

Γ. Πατούλης: «Η λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί, γιατί δεν είναι ο κορωνοϊός ο μόνος κίνδυνος, οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή για τις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να βρεθεί ασφαλής τρόπος για να προστατευθούν»

Το σοβαρό θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών συστημάτων, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού, συζητήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του κ. Χρήστου Τζιβανίδη, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της κ. Χρυσούλας Νικολάου, Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, του κ. Ανδρέα Πάγκαλη ειδικού Παθολόγου και του κ. Αναστάσιου Σπανού Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου.

Στην εισήγησή του ο κ. Τζιβανίδης τόνισε ότι το κλειδί είναι ο εξαερισμός των χώρων και συγκεκριμένα η χρήση νωπού αέρα. Επεσήμανε ότι η ρύθμιση των κεντρικών μονάδων θα πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα.

Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Επίσης θα πρέπει να ρυθμίζεται η ροή από τις περσίδες ώστε το ρεύμα του αέρα να έχει μικρότερη ταχύτητα και να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.
Τέλος αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, που θα εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα και θα καταλήξει σε οδηγίες για τη ασφαλή χρήση αυτών των μηχανημάτων.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορωνοϊός ο μόνος κίνδυνος, αποτελούν και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής έχουν συστήσει επιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το σοβαρό αυτό θέμα και να προτείνει λύσεις».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ.Χατζής, Ι.Κεχρής, Π.Λεονάρδου, και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιωτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου