Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις παροχές για ασθενείς και γιατρούς

 
Σε νέα ψηφιακή εποχή μπαίνουν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ στους 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Για το λόγο αυτό αλλάζει άρδην και ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού. Στόχος πολλές παροχές στους ασθενείς να δίνονται ψηφιακά και να αποζημιώνονται χωρίς φυσική παρουσία.

Ο απαρχαιωμένος ΕΚΠΥ αν και αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, πλέον θα ενσωματώσει πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε οι ασφαλισμένοι να μη συνωστίζονται σε ουρές στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου ήταν πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διορθωθούν αδικίες τους παρελθόντος. Γι αυτό στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται θα υπάρξουν κατηγορίες ασθενών που σήμερα δεν λαμβάνουν βασικές καλύψεις οι οποίες όμως θα αποκατασταθούν. Οι γιατροί από την άλλη, πολλών ειδικοτήτων που έχουν μπλοκαριστεί από τη συνταγογράφηση διαφόρων ιατρικών ειδών και φαρμάκων, θα αποκτήσουν τη σχετική πρόσβαση στη συνταγογράφησή τους.

Όπως δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί πριν τον κορονοϊό στον ΕΟΠΥΥ, έχει καταλήξει ήδη στις εισηγήσεις της για το τι πρέπει να αλλάξει.
Ειδικότερα με βάση τις πληροφορίες οι αλλαγές θα είναι οι εξής:

-Περισσότερες παροχές θα απολαμβάνουν πλέον οι ασφαλισμένοι με μεταβολικά νοσήματα όπως είναι η οστεοπόρωση, η ραχίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία κ.α. Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι πάσχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ιατροτεχολογικά προϊόντα αλλά και αναλώσιμα για την πάθηση τους με ποσοστό συμμετοχής που όμως ακόμη δεν έχει καθορισθεί με κάθε λεπτομέρεια. Πάντως πολλές κατηγορίες ασθενών θα λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ θα προσδιορισθεί συγκεκριμένος αριθμός των ειδών αυτών που θα δικαιούνται κάθε μήνα.

-Μία ακόμη μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα ευνοηθεί από τον νέο Κανονισμό Παροχών θα είναι τα άτομα με αναπηρίες. Συγκεκριμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Ατόμων με ειδικές ανάγκες και των παραπληγικών, έχει πέσει η αύξηση του ποσού αποζημίωσης για το υγειονομικό υλικό, καθώς σήμερα τα ποσά που δικαιολογούνται είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η αύξηση της κάλυψης που αναμένεται να δοθεί -αναφέρουν πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής- θα καλύπτει σε τέτοιο ποσοστό τις ανάγκες των πασχόντων ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να πληρώνουν από την τσέπη τους τα προϊόντα αφού ο ΕΟΠΥΥ σήμερα τους τα χορηγεί μετά από κάποια χρόνια και όχι ετησίως. Μάλιστα η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς απαιτείται εκ νέου κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Ενδεικτικό είναι ότι το απλό αναπηρικό αμαξίδιο αντικαθίσταται από τον ΕΟΠΥΥ μετά από 4 -5 έτη.

-Ο νέος ΕΚΠΥ θα επιχειρήσει να διορθώσει και τα σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις που παρατηρούνται στο θέμα των δερματολογικών νοσημάτων τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.

Συγκεκριμένα ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα είναι ότι οι δερματολόγοι των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και κάποιοι ιδιώτες που αναλαμβάνουν σοβαρά δερματολογικά περιστατικά, αδυνατούν να συνταγογραφήσουν επιθέματα για την ανακούφιση των ασθενών τους.

Ο νέος Κανονισμός Παροχών θα αλλάζει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα επιτρέπει στους δερματολόγους -με βάση όμως συγκεκριμένα κριτήρια- να χορηγούν τόσο επιθέματα, όσο και εξειδικευμένο ιατρικό υλικό υψηλού κόστους. Μέχρι σήμερα τα είδη αυτά μπορούσαν να τα συνταγογραφήσουν μόνο οι χειρουργοί των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να στήνονται σε ουρές στο ΕΣΥ για να λάβουν τη συνταγή.

– Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τροποποιηθούν είναι και η αντιμετώπιση προβλημάτων φαρμακευτικής κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω, δεν καταβάλλουν καμία συμμετοχή στα φάρμακα. Ωστόσο στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης καταγράφονται δυσλειτουργίες, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα οι γιατροί να διευκρινίσουν στο ψηφιακό σύστημα ότι η συμμετοχή είναι μηδενική, ώστε να μην καταβάλουν οι ασθενείς χρήματα από την τσέπη τους.

-Αλλαγές της τελευταίας στιγμής γίνονται και στις παροχές που αφορούν σε λογοθεραπείες και φυσικοθεραπείες, ενώ αναμένεται να ενταχθεί και η φαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη που σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε αποτελούσε δέσμευση τόσο της νυν όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα ενταχθεί στον νέο ΕΚΠΥ θα είναι για πρώτη φορά η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτημάτων των ασφαλισμένων.

Η αρχή έγινε με τον κορονοϊό και αναμένεται αν επεκταθεί και να έχει καθολική ισχύ. Ειδικότερα με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς τη σημερινή ταλαιπωρία θα μπορούν σύντομα να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, όσοι λαμβάνουν ειδικές θεραπείες όπως λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ.

Μέχρι πρότινος ειδικά οι γονείς τα παιδιά των οποίων χρειάζονται ανάλογες θεραπείες, έπρεπε να ακολουθούν μία μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Σύντομα όμως το μεγαλύτερο μέρος της γραφειοκρατίας για ανάλογα αιτήματα, θα λάβει τέλος. Γι αυτό και άμεσα μαζί με τις αλλαγές του ΕΚΠΥ προωθείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα ειδικά αιτήματα να κατατίθενται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.

Σήμερα λόγω του covid-19 εφαρμόσθηκε η άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr η οποία σύμφωνα με πηγές, θα παραμείνει ενεργή αλλά θα καθοριστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς θα παραμείνει κανονικά το σύστημα των ιατρικών επισκέψεων με φυσική παρουσία.

Σε πρώτη φάση πάντως η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών θα είναι σε μία αρχική ηλεκτρονική μορφή, αφού οι δικαιούχοι θα φωτογραφίζουν ουσιαστικά τα έγγραφα και θα τα υποβάλουν στην πλατφόρμα του gov.gr. Θα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ψηφιοποιημένη μορφή αυτής της διαδικασίας ώστε να μη χαθεί χρόνος, ενώ λίγο αργότερα η υποβολή των δικαιολογητικών θα απλοποιηθεί περαιτέρω ώστε να μην απαιτούνται φωτογραφίες, σκαναρίσματα κ.λ.π.

Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται εφόσον θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα στον ασφαλιστικό τους φάκελο που υπάρχει στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, ενώ η διαδικασία θα ακολουθείται τόσο για τους συμβεβλημένους παρόχους, όσο και για εκείνους που δεν έχουν σύμβαση με τον οργανισμό. Σήμερα οι ασθενείς μεταβαίνουν για την ίδια διαδικασία στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ όπου καταγράφονται ατελείωτες ουρές.

Το πράσινο φως για τις ψηφιακές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ θα δοθεί με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ, αφού προηγουμένως υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών.

Πάντως για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις νέες παροχές, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση του Οργανισμού με πίστωση 25.000.000 ευρώ, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας και των περιορισμένων εισφορών λόγω ανεργίας από τον κορονοϊό. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: “Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον ΕΟΠΥΥ λόγω κορονοϊού -Τι θα γίνει με γιατρούς- παρόχους”

Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει και αύξηση του γενικότερου προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου