ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
Aπολύμανση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, χθες (φωτ. INTIME NEWS).
Πέννυ Μπουλούτζα , Σταύρος Παπαντωνίου kathimerini.gr
Νέα μέτρα για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 είναι πορτοκαλής, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο, αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται και ακόμα νωρίτερα, καθώς θα αποφασισθεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.
Την ανάγκη για επιπλέον μέτρα καθιστά επιτακτική η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας χθες τα 865. Η Καστοριά γίνεται η δεύτερη –μετά την Κοζάνη– περιφερειακή ενότητα στην οποία εφαρμόζεται lockdown σε αυτό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς από αύριο τα ξημερώματα θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς που εφαρμόζονται στο επίπεδο 4 και τα οποία αφορούν σε αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης, κομμωτηρίων και γυμναστηρίων, απαγόρευση συναθροίσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Αντίστοιχα, από αύριο τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία και η Λάρισα ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού από το 2 που είναι τώρα στο 3, που σημαίνει κυρίως περαιτέρω περιορισμούς σε συναθροίσεις, στην πληρότητα και το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., ενώ μεγάλο «άλμα» καταγράφει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που από το «πράσινο» (επίπεδο συναγερμού 1) πήγε απευθείας στο «πορτοκαλί» (επίπεδο συναγερμού 3). Λίγο πριν από το «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ιωάννινα όπου, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, και ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας το ερχόμενο Σάββατο.
Χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων: 865 νέα περιστατικά, έναντι 667 προχθές. Διενεργήθηκαν 24.000 τεστ που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα διαμορφώνεται στο 3,6%. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη. Στη Θεσσαλονίκη ειδικά, η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη. Από τα νέα περιστατικά, 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων σε πύλες εισόδου. Στην Αττική εντοπίστηκαν 331 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 181, στην Καστοριά 9 νέα περιστατικά, στα Ιωάννινα 32, και σε Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες 10, 23 και 19 αντίστοιχα. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 27.334 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο αριθμός των θανάτων που δηλώθηκαν χθες ήταν έξι (534 συνολικά θάνατοι), ενώ 86 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»
Σε συναγερμό τέθηκε το βράδυ της Τρίτης το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού προσωπικού της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Η αιματολόγος που βρέθηκε θετική στον ιό καθώς και τέσσερις ακόμα γιατροί της κλινικής τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, ενώ έγινε δειγματοληψία σε 17 άτομα, νοσηλευόμενοι και προσωπικό της κλινικής, τα αποτελέσματα των οποίων εκκρεμούν. Εξι κρούσματα είχαν ανιχνευθεί στο νοσοκομείο (τμήμα Γ1) και την προηγούμενη εβδομάδα. Δύο θετικοί νοσηλευόμενοι διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, ένας ασθενής νοσηλεύεται στην κλινική COVID «Αγ. Σάββα», ενώ σε καραντίνα τέθηκαν προληπτικά 13 νοσηλευτές και δύο ειδικευόμενοι γιατροί. Χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος του συνόλου του προσωπικού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (περισσότερα από 1.500 άτομα υποβάλλονταν σε rapid τεστ), που κρίθηκε απαραίτητος μετά τον εντοπισμό 10 κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου