Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη - Πληθαίνουν τα τοπικά lockdown

Newsroom newsbomb.gr

(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ευρώπη καθώς τα ημερήσια κρούσματ του κορονοϊού πληθαίνουν συνεχώς και φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ την ώρα που παγκοσμίως σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφηκαν 400.000 νέες μολύνσεις.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία όπου το Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα που περιλαμβάνουν και τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ αυτών και το Παρίσι.

Στο Βέλγιο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει «λουκέτο» για τέσσερις εβδομάδες σε καφέ και εστιατόρια. Την ίδια στιγμή η Ιταλία δείχνει να έχει επιστρέψει σε μεγέθη κρουσμάτων που θυμίζουν αυτά του περασμένου Μαϊου με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια για 15 ημέρες και περιόρισαν τον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα, προχωρώντας σε διαχωρισμό περιοχών ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο παρά την δύσκολη κατάσταση ο Μπόρις Τζόνσον αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Στην Ολλανδία τα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες είναι κλειστά και επιτρέπεται μόνο η λειτουργία σε όσα έχουν διανομή στο σπίτι, ενώ περιορισμοί υπάρχουν στις περισσότερες χώρες.

Στη Δανία και την Πορτογαλία υπάρχουν πλέον περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα μέτρα, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται με τις οικονομικές επιπτώσεις να προκαλούν αντιδράσεις από επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων το Σάββατο να φτάνει 482.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά από αυτή της Παρασκευής (16/10) των 508 κρουσμάτων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα 460 που ανακοινώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στην Κοζάνη, όπου ήδη έχει επιβληθεί lockdown, προστέθηκαν άλλα 24 κρούσματα, ενώ αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με 78 νέες μολύνσεις.

Ανησυχία επικρατεί και για τα Ιωάννινα με τις κεντρικές αλλά και τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι η εναλλακτική επιλογή είναι αυτή του lockdown.

Στην Αττική, τα 207 κρούσματα του Σαββάτου δείχνουν ότι η δύσκολη κατάσταση δεν είναι ακόμη πίσω μας, επιβεβαιώνοντας τα όσα δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης περί εύθραυστης κατάστασης. Πάντως, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας βρίσκεται μακριά από το «κόκκινο»

Παγκόσμιος συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία και Ισπανία) κατέγραψαν τις μισές από τις νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα. Η Γαλλία αναφέρει τον υψηλότερο μέσο όρο επταημέρου, με 19.425 νέα κρούσματα την ημέρα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία, ακυρώνουν μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Η Ρωσία επαναφέρει τα μαθήματα εξ αποστάσεως, η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια για τέσσερις. Η Τσεχία στρέφεται επίσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχεδιάζει να καλέσει χιλιάδες φοιτητές της ιατρικής για να βοηθήσουν. Τα νοσοκομεία διακόπτουν τις μη επείγουσες ιατρικές διαδικασίες για να ελευθερώσουν κλίνες.

Στην Πολωνία, οι υπηρεσίες υγείας προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής αφού αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 6.526 νέα κρούσματα και 116 θάνατοι. Εντείνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών και υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων εκστρατείας.

Η Λατινική Αμερική παραμένει η πιο πληγείσα περιοχή του κόσμου, όπου έχει καταγραφεί το 27% του συνόλου των κρουσμάτων. Ακολουθούν η Ασία, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Reuters. Η Ινδία αυτόν τον μήνα αναφέρει λιγότερα κρούσματα, περίπου 69.000 την ημέρα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο, οι νέες μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου