Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κορωνοϊό στην Ευρώπη: Ανησυχούμε πολύ

«Έχουμε φτάσει πλέον το όριο των 1.000 θανάτων ανά ημέρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη - Έρχεται η ώρα του lockdown στο Λονδίνο: Αυστηρότερα μέτρα από το βράδυ της Παρασκευής
Protothema.gr

Την «μεγάλη του ανησυχία» για την κατάσταση στην Ευρώπη με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η εν εξελίξει επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι καθημερινές καταγραφές κρουσμάτων αυξάνονται, το ίδιο και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Ο Covid-19 αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φτάσει πλέον το όριο των 1.000 θανάτων ανά ημέρα» είπε ο κ. Κλούγκε.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι από το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν θα μπορούν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Aυτό σημαίνει ότι εννέα εκατομμύρια Λονδρέζοι δεν θα επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με άλλα νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους με την Daily Mail να μιλά για συμφωνία του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας με τον Σαντίκ Καν με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο «πορτοκαλί» συναγερμός για το Λονδίνο σημαίνει, επίσης, ότι οι παμπ και τα μπαρ θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ ενώ δύο νοικοκυριά θα μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές μέσα στο όριο των έξι ατόμων αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη γίνεται «ωρολογιακή βόμβα» με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως , ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ.

Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε μία προσπάθεια να φρενάρει την επέλαση του δεύτερου κύματος του νέου κορωνοιού την ώρα που Γαλλία και Γερμανία προχωρούν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, θέτοντας απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές που θεωρούνται hot spot της νόσου Covid-19.

Χώρες της γηραιάς ηπείρου κλείνουν σχολεία, παγώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι ο εφιάλτης της πανδημίας που είχε θέσει σε lockdown όλη σχεδόν την υφήλιο τον περασμένο χειμώνα, μπορεί να επιστρέψει.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ευρώπη αγγίζει περίπου τις 100.000 με την εφημερίδα «Wall Street Journal» να επισημαίνει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ σε νέα ημερήσια κρούσματα τη χώρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Και μάλιστα ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό αφού συνωστίζονται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Πολλοί από αυτούς δεν φορούν μάσκα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 51 χιλιάδες νέα κρούσματα την ημέρα.

Η Ευρώπη θα επιβάλλει για δεύτερη φορά σκληρούς περιορισμούς που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων. Τα νοσοκομεία γεμίζουν. Μπαρ και καφετέριες κλείνουν. Οι δρόμοι της νυχτερινές ώρες αδειάζουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 έχουν ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως, με πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους και περισσότερους από 26,3 εκατομμύρια ασθενείς να έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερους από 215.000 θανάτους και πάνω από 7,8 εκατομμύρια κρούσματα.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Φάουτσι, ο Τσιόδρας των ΗΠΑ έχει ήδη επικρίνει τον Τραμπ ότι με τις πολιτικές του συγκεντρώσεις, θα δημιουργήσει προβλήματα ενώ αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες νυχτερινή απαγόρευση στο Παρίσι και οκτώ άλλες πόλεις για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Συνολικά η χώρα μετά 22.591 κρούσματα. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20 χιλιάδες σε 24ωρη βάση.

Στη Γερμανία έχουν ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταιο 24ωρο καθ΄ςω καταγράφηκαν 6.638 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 341.223.

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες πως ενδέχεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει τις 19.200 εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα. Κάλεσε με έντονο τρόπο τους νέους να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ανευθυνα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης η Βρετανία, η Ολλανδία και η Τσεχία με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων να προβληματίζουν τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου