Μπορεί για την Κοζάνη η απόφαση να ήταν άμεση, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι διστάζει να επιβάλει lockdown στην Αττική, που εξάλλου αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας.
Με την Κοζάνη να γίνεται η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας που τίθεται σε επίπεδο συναγερμού 4 («Αυξημένου Κινδύνου»), τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Αττική όπου σε καθημερινή βάση εντοπίζονται τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα του κοροναϊού.
Αν και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Τρίτης έκανε λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η Αττική είναι η πλέον δοκιμαζόμενη περιφέρεια με 207 από τα 453 κρούσματα της Πέμπτης. Παράλληλα, οι νεκροί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς -καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας- και η κατάσταση στα αστικά κέντρα είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.
Μπορεί για την Κοζάνη η απόφαση να ήταν άμεση, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι διστάζει να επιβάλει lockdown στο λεκανοπέδιο, που εξάλλου αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το μέτρο του lockdown στην Αττική είναι βέβαια στο τραπέζι, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.
Οι πολίτες πάντως φαίνονται διχασμένοι όσον αφορά στην αυστηρότητα των μέτρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc. Αν και οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της χρήσης της μάσκας σε όλους τους χώρους, στην αξιολόγηση των μέτρων για τον κοροναϊό το 39,2% πιστεύει ότι είναι «αυτά που πρέπει» αλλά το 35,6% θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα».
Διχασμός υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα – σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα – για την εφαρμογή ή μη του lockdown. Αρκετοί είναι αυτοί που ακολουθούν τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προκρίνουν το lockdown σε σχέση με μια «ηθικά και επιστημονικά προβληματική» ανοσία της αγέλης. Άλλοι επιστήμονες, όμως, προκρίνουν την προστασία της οικονομίας και θεωρούν το lockdown ως ένα ύστατο μέτρο.
H κυβέρνηση ακολουθεί τη στάση και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Γαλλία.
«Αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση», δήλωσε το πρωί ο Στέλιος Πέτσας.
Απεύθυνε δε, έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων, κάτι που επαναλαμβάνουν διαρκώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Πέτσας: Όχι ακόμα lockdown στην Αττική
Απέκλεισε – τουλάχιστον προς το παρόν – το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο για την Αττική», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Διευκρίνισε βέβαια ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών, επανέλαβε ότι θα επιβάλλονται τοπικά lockdown, όπου παρατηρούνται εξάρσεις και προέτρεψε, εκ νέου, τους πολίτες για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, από τους αντίστοιχους οργανισμούς με τους δικούς μας, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».
Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία, λέγοντας πως ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας» για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».
Σε καραντίνα από την Παρασκευή η Κοζάνη – Αλαλούμ με τα σχολεία
Τοπικό lockdown επιβλήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης λόγω αυξημένου κινδύνου (επιπέδου 4) μετάδοσης του κοροναϊού.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί θεωρήθηκαν αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα στην περιοχή: «Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».
Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου έως τις 29 του μήνα. Στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Κινηματογραφικές προβολές
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
Παιδότοποι
Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
Γυμναστήρια
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
Λιανεμπόριο
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
Συνέδρια / Εκθέσεις
Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Ζήτημα έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα της λειτουργείας των σχολείων, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αυτά θα μείνουν ανοιχτά κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Αντίθετα, για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση. Σύμφωνα με το kozan.gr, πολίτες καλούν τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να εισηγηθούν το «λουκέτο» στα σχολεία.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Τέλος, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου