Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο στο Βαθύ της Σάμου

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.51 ώρα Ελλάδος, η οποία έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, ενώ χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διάρκεια του σεισμού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά στο Βαθύ της Σάμου.

Capital.gr

Τα παιδιά, 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μηνύματα μέσω του 112 προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια.
Εννέα τραυματίες, ένας 14χρονος μεταφέρεται στην Αθήνα

Ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού".

Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.
Τρία μικρά τσουνάμι

Λόγω του ισχυρού σεισμού δημιουργήθηκαν τρία μικρά τσουνάμι με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει κυριολεκτικά στη στεριά. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως το νερό έφτασε περίπου στο μισό μέτρο ύψος, προκαλώντας ζημιές στα παραλιακά καταστήματα και σπίτια. Η πιθανότητα για ακόμη ένα τσουνάμι είναι μικρή σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά Ερευνητή του Γεωδυναμικού. 

Σμύρνη: Τουλάχιστον 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες από τον σεισμό 

Στη Σμύρνη περίπου 20 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ τουλάχιστον 200 έχουν τραυματιστεί. 
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί 

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε "καταπονημένα" κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν "καταπονηθεί".

Στην εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό προχώρησε και ο κ. Αθανάσιος Γκανάς Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, λαμβάνοντας όπως είπε υπόψη το ιστορικό της περιοχής. 

Επίσης, ο κ. Γκανάς χαρακτήρισε ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 μετασεισμοί 4 Ρίχτερ και πάνω. 
Kατέρρευσε μεγάλο τμήμα Εκκλησίας στο Καρλόβασι

Μεγάλο τμήμα της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι κατέρρευσε λόγω του ισχυρού σεισμού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Ζημιές σε κτίρια καταγράφονται σε όλη την έκταση του νησιού, ενώ κτίρια που έχουν καταρρεύσει είναι κυρίως παλιά και ακατοίκητα. 

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Λόγω των ζημιών στο οδικό δίκτυο έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ μηχανήματα της περιφέρειας επιχειρούν να ανοίξουν και πάλι τον δρόμο. 

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.
Επιφανειακός ο σεισμός - έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα 

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.



Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί 

Με το αεροπλάνο της Πολιτικής Προστασίας αναχώρησε μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα για τη Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαραδαλιάς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, απ' όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. 
7 Ρίχτερ ο σεισμός λέει το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο

Ο ισχυρός σεισμός ήταν 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό. Στην αναθεωρημένη ενημέρωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 17 χλμ. Βόρεια της Σάμου (νωρίτερα ανέφερε ότι το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή 19 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου), σε εστιακό βάθος 11,8 χλμ. (έναντι εστιακού βάθους 2 χλμ. που ανέφερε νωρίτερα).

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως αναβάθμισε κατά πολύ τον σεισμό σε 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 


Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε αναφέρει πως ο σεισμός ήταν 6,6 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ταρακουνήθηκαν τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου. Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω, της Καλύμνου, του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.
Μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας στη Χίο 

Μια μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας στη Χίο εμφανίστηκε μετά το σημερινό μεγάλο σεισμό.

Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου και ειδικοί του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αποτιμούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου