Κι ο κοροναϊός σκοτώνει
Η απεργία των υγειονομικών έρχεται για ακόμα μια φορά να υπενθυμίσει ότι η μάχη κατά της πανδημίας κρίνεται από το επίπεδο του συστήματος υγείας και όχι αποκλειστικά από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και τι λέει η κυβέρνηση
Η απεργία των υγειονομικών στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ έρχεται να υπενθυμίσει ότι η μάχη κατά της πανδημίας κρίνεται από το επίπεδο του συστήματος υγείας και όχι αποκλειστικά από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων όπως θέλει να καλλιεργεί επίμονα η κυβέρνηση.
Ζητούν πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ
Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της Αττικής πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας.
Στην πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «ΚΑΤ», «Αττικόν», «Λαϊκό», «Ευαγγελισμός», «Άγιος Σάββας, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Γ. Γεννηματάς» και άλλα.
Οι υγειονομικοί απαίτησαν:
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών και εργαζομένων σε άλλους κλάδους.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Να στελεχωθούν και εξοπλισθούν τα νοσοκομεία που έκλεισαν λόγω μνημονίων και να επιταχθούν ιδιωτικές δομές Υγείας για να αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.
Τρικοσμικό επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ η υποχρηματόδηση και η υποστελέχωση του ΕΣΥ αποτυπώνεται στις δημόσιες δαπάνες υγείας που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.
Η φωνή γιατρών, νοσηλευτών και των υπολοίπων εργαζομένων στο ΕΣΥ έρχεται σε μια στιγμή, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζει μια πλαστή εικόνα πως όλα λειτουργούν καλώς και πως το δημόσιο σύστημα αντέχει παρά την πίεση από τα εκατοντάδες κρούσματα κοροναϊκού σε καθημερινή βάση αλλά και τα υψηλούς για τα ελληνικά δεδομένα αριθμούς θανάτων καθημερινά.
Η κυβέρνηση επιμένει όλο αυτό το διάστημα να διαφημίζει χιλιάδες προσλήψεις και εκατοντάδες ΜΕΘ.
Ωστόσο αυτό που προκύπτει στην πράξη είναι οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών μεταξύ των νοσοκομείων στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου προς το εξειδικευμένο νοσοκομείο νοσημάτων του πνεύμονα, νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό «Σωτηρία», για τις ανάγκες στελέχωσης 20 κρεβατιών ΜΕΘ, από τα 50 που έχει δωρίσει η Βουλή των Ελλήνων.
Οι εντατικολόγοι αδειάζουν την κυβέρνηση
Για τις μετακινήσεις αυτές η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) έχει αδειάσει την κυβέρνηση:
«Ενημερώνουμε ότι ουδεμία πληροφόρηση ή ανάμειξη είχαν τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ και της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τις αποσπάσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας για το ΓΝΘΑ Σωτηρία»
Μάλιστα μετά από αυτές τις αντιδράσεις των εντατικολόγων το υπουργείο Υγείας επιμένει στη μετακίνηση 16 γιατρών.
Μέσα από τέτοια παραδείγματα για όσα συμβαίνουν μέσα στα νοσοκομεία προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι αριθμοί που παρουσιάζει η κυβέρνηση για προσλήψεις και ΜΕΘ επί της ουσίας δημιουργούν μια παραπλανητική εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Αφαιρούν» και «προσθέτουν» το ίδιο προσωπικό και τις ίδιες ΜΕΘ
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ η αύξηση των κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό –που στόχος είναι κατά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού να φτάσουν τις 1200 συνολικά ως στο τέλος του έτους- προκύπτει από την αφαίρεση κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία που προορίζονταν για άλλες ασθένειες και την χρήση τους για τις ανάγκες του κοροναϊού covid-19.
Κατά ανάλογο τρόπο γίνεται και η διάθεση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού.
Με τον τρόπο αυτό ούτε οι δυνατότητες του ΕΣΥ αυξάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι δυνατότητες του ΕΣΥ να αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε το τελευταίο ζήτημα οι υγειονομικοί το είχαν επισημάνει και σε επιστολή που είχαν στείλει στον πρωθυπουργό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ωστόσο ουδέποτε έλαβαν κάποια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποφύγει οποιαδήποτε συνάντηση και επικοινωνία με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων –γιατρών και νοσηλευτών- του ΕΣΥ.
Υπάρχουν και …χειρότερα
Μέχρι σήμερα και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από κοροναϊό βρίσκονται σε ανησυχητικό επίπεδο, ουσιαστικά η κυβέρνηση διαχειρίζεται επικοινωνιακά το πρόβλημα επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες με το επιχείρημα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη γιατί στο εξωτερικό είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.
Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Η χθεσινή απόφαση του Γάλλου Προέδρου να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι, είναι μια αποκαλυπτική φωτογραφία της στιγμής. Που δείχνει ότι κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη. Και ότι στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουμε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Κι αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Καλούμε λοιπόν ξανά όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να αποφύγουμε νέα».
Οι γιατροι του ΕΣΥ υποχρεουνται να μετακινουνται οπουδηποτε απαιτει το δημοσιο συμφερον .Αν δεν θελουν ή δεν μπορουν ,να πανε σπιτια τους .τοσο απλα .
ΑπάντησηΔιαγραφή