Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Οι Έλληνες στη 2η θέση των αρνητών του κορωνοϊού – Πρώτη η Νιγηρία

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός - healthpharma.gr

Στη δεύτερη θέση των αρνητών και συνωμοσιολόγων της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι Έλληνες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σε σύνολο 26.000 ανθρώπων από συνολικά 25 χώρες, καταλαμβάνοντας αρνητική πρωτιά στις θεωρίες συνομωσίας. Το «χρυσό» απονέμεται στην Νιγηρία, καθώς το ποσοστό δυσπιστίας ανέρχεται στο 59% επί του συνόλου των κατοίκων.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αποκαλύπτει την εκτεταμένη αντίληψη που επικρατεί στις «επικίνδυνες» θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με τη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σημαντικός αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός, που προκαλεί Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα. Εξαιτίας του -όπως πιστεύουν- κατέληξαν λιγότεροι άνθρωποι από όσους καταγράφονται, ή ακόμα πως είναι φάρσα ή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Στις επικρατούσες θεωρίες συνωμοσίας διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος ελέγχεται από μια μυστική συνομωσία, ενώ εγείρονται και σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Μεταξύ των πλέον διαδεδομένων συνωμοσιών γύρω από την Covid-19, είναι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον ιό. Σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο είναι «σκόπιμα υπερβολικός».

Δύσπιστοι οι Έλληνες

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία δήλωσαν ότι είναι σίγουρα υπερβολικός ο αριθμός ή πιθανόν είναι αλήθεια. Την ίδια άποψη εκφράζει το 40% των Ελλήνων, των ερωτηθέντων της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και του Μεξικό. Περίπου το 38% των Αμερικανών, το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών συμφώνησαν με τον αυξημένο αριθμό θανάτων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωθήσει ορισμένους να εμπιστεύονται περισσότερους τους ειδικούς. Όμως έχει επίσης προκαλέσει ένα έντονο κύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από «επιστήμονες».

«Οποιοδήποτε τρομακτικό συμβάν – όπως μια πανδημία- που στερεί στους ανθρώπους την αίσθηση του ελέγχου, οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των θεωριών συνωμοσίας», όπως δήλωσε ο κ. Stephan Lewandowsky, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα Παραπληροφόρησης.

Ταυτόχρονα, σημαντική μερίδα του δείγματος πιστεύει ότι ο ιός έχει «σκοπίμως δημιουργηθεί – εξαπλωθεί» από την κινεζική ή αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου