Θωμάς Μόσχος - newsbomb.gr
Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας πριν γίνουμε Ιταλία.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 300 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ειδικότερα το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19 αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία.
Η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχει καταφέρει να προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος και τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου που αποκαλύπτει η «Realnews», εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.
Στην περίπτωση αυτή στις 30 Νοεμβρίου τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000.
Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230.
Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η 9η Νοεμβρίου κρίνει τα πάντα
Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας είναι στην ουσία το τελευταίο «καμπανάκι» της κυβέρνησης πριν το καθολικό lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 15 μέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τα νέα μέτρα και κατά πόσο έχουν αποδώσει ή όχι.
Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά, καθώς αν προκύψει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο δεκαήμερο για παράδειγμα, ένα lockdown μπορεί να έρθει και νωρίτερα εσπευσμένα.
Εκτός από το καθολικό lockdown, άλλα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι ο περιορισμός μετακινήσεων σε περιφέρειες ακόμη και σε δήμους και η εστίαση να κλείνει από τις 10:00 το βράδυ.
Πώς θα γίνεται πλέον η μετακίνηση των πολιτών
Με ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα διευκρινίζονται όλες οι απορίες που έχουν οι πολίτες μετά την απόφαση για νέα μέτρα, όπως είναι αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της μάσκας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Έτσι, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι υπουργικές αποφάσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλων μέτρων προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς.
Συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για τη λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) εντάσσονται οι Π.Ε Καστοριάς, Κοζάνης, ενώ ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) είναι η περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ποιοι θα μετακινούνται και πώς
Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους, η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
– Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου