Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Αποφασίζονται νέα μέτρα στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα – Ποιες πόλεις αλλάζουν στον χάρτη επικινδυνότητας

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές

Τις οριστικές της αποφάσεις αναμένεται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση για τα μέτρα που θα ληφθούν στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικότερα το απόγευμα στις 17:00, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων και η Ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσουν ώστε να λάβουν και τις σχετικές αποφάσεις σε σχέση με όλες τις Περιφέρειες οι οποίες είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ανάλυσης τις τελευταίες ημέρες λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και το ρεκόρ των 667 κρουσμάτων που κατεγράφησαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ αναλύθηκε εκτενώς και το θέμα των περιοχών που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα 667 κρούσματα: «Κορονοϊός: Ο χάρτης των 667 νέων κρουσμάτων σήμερα 20 Οκτωβρίου – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να δοθεί και πάλι ο λόγος στους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής, οι οποίοι άλλωστε μελετούν διεξοδικά τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα. Είναι εκείνοι που θα έχουν και τον τελικό λόγο για το ποιες περιοχές θα αλλάξουν επίπεδο επικινδυνότητας, αλλά και ποια μέτρα θα ληφθούν ακριβώς.

Οι περιοχές

Νωρίτερα, το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε για άλλη μία φορά ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Κατά την απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα σε Καστοριά, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τρεις περιοχές οι οποίες έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί Βοιωτία και Σέρρες. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας: «Κορονοϊός: Ηχηρό «καμπανάκι» Χαρδαλιά για Καστοριά, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη»

Αλλαγή στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει αλλαγή του επιπέδου επικινδυνότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε τέσσερις από τις περιοχές που έχουν σημάνει «κόκκινο» στις υγειονομικές αρχές και πιθανότατα θα ενταχθούν σε άλλο καθεστώς μέτρων, αφού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.

Μεταξύ αυτών των περιοχών που προβληματίζουν εντόνως τις αρχές είναι η Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα στο κίτρινο επίπεδο, η Κοζάνη ( στο κόκκινο), οι Σέρρες ( μέχρι σήμερα πράσινη) και η Καστοριά (πορτοκαλί) και τα Ιωάννινα, κατά τον κ.Μαγιορκίνη. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε: «Μαγιορκίνης: Οι 4 περιοχές που «σαρώνει» ο κορονοϊός – Έκκληση στους νέους 18 με 40 ετών αλλά και στους καπνιστές»

Όπως είπε ο κ.Μαγιορκίνης: «Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά».

Νέα μέτρα

Οι περιοχές που θα αλλάξουν επίπεδο στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, αναμένεται να έχουν νέους περιορισμούς στην εστίαση, στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στον αριθμό των ατόμων που θα παραβρίσκονται σε διάφορους δημόσιους χώρους, ενώ αναμένεται να επιβληθεί και η χρήση της μάσκας παντού σε εσωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά επίσης σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Οι περιοχές που θα περάσουν στο 4ο επίπεδο (κόκκινο) θα μπουν σε μίνι lockdown. όπως άλλωστε έγινε για πρώτη φορά με την Κοζάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου