Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Lockown: Το επόμενο δεκαήμερο κρίνει το άνοιγμα - Τι προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση


Intime News

Παρά το ξεκίνημα των εμβολιασμών, τα αποτελέσματα που αναμένονται με αγωνία, δεν πρόκειται να έρθουν αρκετά σύντομα, γι΄αυτό τον λόγο τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και λοιμωξιολόγοι δεν επιθυμούν να δουν «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων

Ιστορική μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή Κυριακή (28/12) καθώς το ξεκίνημα των εμβολιασμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη σήμανε την αρχή του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει όμως ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσουμε ακόμα είναι πολύ μακρύς.

Παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που στάλθηκε χθες από τα νοσοκομεία, «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», όπου σε ζωντανή σύνδεση τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και η στρατιωτική ηγεσία, αλλά και υγειονομικοί και απλοί πολίτες, έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, η μάχη με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί προκειμένου να κερδηθεί η ανοσία, που θα επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Αυτό ήταν άλλωστε και τον μήνυμα των ειδικών με τον Σωτήρη Τσίοδρα μάλιστα να κάνει σαφές ότι κάναμε την αρχή του τέλους, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να νικήσουμε τον ιό, «δεν ήρθε το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά. Πρέπει να μείνουμε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, παρά το ξεκίνημα των εμβολιασμών, τα αποτελέσματα που αναμένονται με αγωνία, δεν πρόκειται να έρθουν αρκετά σύντομα, γι΄αυτό τον λόγο τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και λοιμωξιολόγοι δεν επιθυμούν να δουν «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων, παρά την μεγάλη κούραση που επικρατεί στον πληθυσμό λόγω των απανωτών lockdown. Σταδιακά όμως, όπως έχει ειπωθεί και από κυβερνητικά χείλη, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα ορισμένων κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανάλογα την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει η κάθε περιοχή, αλλά σίγουρα όλα τα παραπάνω θα εξεταστούν μετά τις 7 Ιανουαρίου που ισχύουν τα γενικά μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα λόγια της προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνη, η οποία ανέφερε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ.

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση» συμπλήρωσε η κυρία Παγώνη.

«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο μεγάλη ήταν -και αν προκλήθηκε- ζημιά από την κινητικότητα των εορτών. Με βάση αυτά τα στοιχεία άλλωστε η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown και υπό ποια μορφή.

«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».

«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό.

Πάντως, ρόλο σε όλα τα παραπάνω για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να παίξει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο εθνικός εμβολιασμός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το χτίσιμο της ανοσίας στην πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου