Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

«Βόμβα» Λινού στο Newsbomb.gr: Πολύ πιθανό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να είναι και στην Ελλάδα


Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τρόμο προκαλεί στην Ευρώπη η είδηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στη Βρετανία που κάνει τον Covid περισσότερο μεταδοτικό. Ήδη, το στέλεχος αυτό έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν να έχει έρθει και στη χώρα μας.

«Είναι πολύ πιθανό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που βρέθηκε στη Βρετανία να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα». Αυτό ανέφερε στο Newsbomb.gr η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος μπορεί να λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό δεν προκύπτει από αναλύσεις σε εργαστήρια. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό όπως λένε. Η άποψη αυτή βασίζεται σε μοντέλα. Δεν έχει γίνει ανάλυση σε εργαστήρια. Τώρα ξεκίνησαν και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», τονίζει η κα. Λινού.

Και προσθέτει: «επίσης τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα εργαστήρια θα εξηγήσει αν για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία ευθύνεται η μετάλλαξη του ιού ή κάποια διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των Βρετανών».
Θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο;

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την μετάλλαξη του Covid - 19 ένα από τα βασικά ερώτημα που απευθύνουν όλοι, σε Έλληνες και ξένους ειδικούς είναι αν η μετάλλαξη αυτή μπορεί να «εξουδετερώσει» τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί και που είτε έχουν πάρει είτε αναμένεται να πάρουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία. Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα "καμπανάκια" λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο» επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα» εξήγησε ο κ. Γώγος.

Ειδικότερα, δε, για το εμβόλιο ο καθηγητής Γώγος είπε ότι «από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απάντησε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά».

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν η μετάλλαξη ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου