Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Εμβολιασμοί: 1.265.550 δόσεις της Pfizer μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα

«Είναι εμφανές ότι όσο περισσότερες εταιρείες παίρνουν έγκριση τόσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί» όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκέλους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας αναφορικά με τις εξελίξεις που παρουσιάζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Healthpharma.gr

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το απόγευμα της Δευτέρας, προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με την «Επιχείρηση Ελευθερία» η οποία αφορά στο εμβόλιο του κορωνοϊού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα βήματα τα οποία περιλαμβάνει η «Επιχείρηση Ελευθερία».

«Έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους» ανέφερε και τόνισε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε 5 τέτοιους χώρους.

Σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλιο ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις διανομές των εμβολίων.

«Είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν δυσκολίες. Με απόλυτη διαφάνεια θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τις δόσεις των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα, ανέφερε πως:

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μικρή παρτίδα 9,750 δόσεων

Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφορά

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή τους στα νοσοκομεία

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα, 83850 δόσεων

Έως τέλος Ιανουαρίου περιμένουμε 429,000 δόσεις και έως τέλος Φλεβάρη 333,350 δόσεις

«Είναι εμφανές ότι όσο περισσότερες εταιρείες παίρνουν έγκριση τόσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Θεμιστοκέλους και τόνισε πως μόνο από την Pfizer, πάντως, τόνισε πως ως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε παρελθούσες επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολυομυλίτιδας, της διφθερίτιδας που όπως είπε αποτελούν πλέον παρελθόν χάρη στα εμβόλια. Κάθε χρόνο σώζονται 2 ως 3 εκατομμύρια ζωές χάρη σε αυτά. «Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές» είπε.

«Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο, επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου. «Ο λόγος οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Pfizer

Όπως είπε, μόλις πριν 1 μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών για εμβόλια που σταδιακά θα έρθουν και στη χώρα μας. Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις, όπως ο FDA ή ο EMA, που δίνουν έγκριση.

Μιλώντας για το πρώτο εμβόλιο που αναμένεται να πάρει έγκριση σήμερα από την ΕΕ, εκείνο της Pfizer, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιεί η Pfizer. Όπως είπε, «δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου. Το εμβόλιο δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υ ψηλό επίπεδο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%».

Εμβολιασμοί: Ισότιμη προμήθεια εμβολίων ανά την Ευρώπη

«Η ΕΕ ανέλαβε να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες μέλη με βάση την ισοτιμία. Τα εμβόλια που θα διατίθετο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε η ειδικός που έκανε λόγο για ανάγκη προτεραιοποίησης χορήγησης του εμβολίου στον πληθυσμό από κράτος σε κράτος. Όπως είπε, στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους άνω των 85

Η επόμενη ομάδα ανθρώπων που προβλέπεται να εμβολιαστούν είναι «οι αγαπημένοι μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Όσο περισσότερα τα εμβόλια, τόσο οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται».

Κλείνοντας, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ακόμη κι όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου