Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Μητσοτάκης: Προαγοράσαμε διπλάσιες δόσεις εμβολίου - Μόνο για ΑΟΖ οι διερευνητικές με Τουρκία - Νέο πρόγραμμα "Γέφυρα"

Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα είναι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1", στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι κανένα άλλο ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί. "Δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Καμία κυβέρνηση δεν τα συζήτησε στο παρελθόν και δε θα τα συζητήσει και η κυβέρνηση αυτή...", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στο ερώτημα για τις… κόκκινες γραμμές της χώρας μας στις διερευνητικές και τις όποιες επιδιώξεις της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός, που έκλεισε τη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, ακόμα και το 2021, εστίασε τις αναφορές του στα μείζονα ζητήματα της πανδημίας και του εμβολιασμού της κοινότητας. Σημείωσε πως η χώρα μας έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις: "Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από αυτόν που χρειαζόμαστε... Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα υπάρχει μία σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και των εμβολίων", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα τέσσερα εκατομμύρια δόσεις και, επομένως, θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί κοντά στα δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας. "Από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε σε διαδικασία μαζικών εμβολιασμών και μπορώ να σας πω ότι ήδη από το Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν γύρω στους 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά, για να αυξάνουμε διαρκώς την καθημερινή διαδικασία εμβολιασμού", επεσήμανε.

Θα συνεχίσουμε τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Εστιάζοντας στο κρίσιμο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πολλά χρήματα, για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται, για να συνεχιστεί η στήριξη αυτή. "Ευτυχώς, δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις το 2020, ούτε είχαμε πολλές απολύσεις γιατί καταφέραμε και στηρίξαμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους... Κανείς δεν έκρυψε τη δυσκολία στην αγορά, αλλά η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και στήριξε την πραγματική οικονομία... Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα... Να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει, έστω και με το click away ή έστω στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούν οι πολίτες να μπαίνουν με ραντεβού... Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα, ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία, πρωτίστως, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα...", είπε ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά στα δάνεια, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα "Γέφυρα", που θα επιτρέψει, όπως επεσήμανε, στους δανειολήπτες να έχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη, για να πληρώνουν τα δάνειά τους. "Θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει και θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων...", σχολίασε. 

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την πανδημία και τα εμβόλια

- Σε καμία περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος...Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το φθινόπωρο ενισχύσαμε το σύστημα υγείας... Γνωρίζαμε ότι θα έρθει δεύτερο κύμα και όπως αποδείχθηκε τελικά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το δεύτερο κύμα ήταν τελικά πιο βίαιο και πράγματι στη χώρα μας θρηνήσαμε στο δεύτερο κύμα πολύ περισσότερους νεκρούς... Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες... Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και αυτά είναι τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις τους για το πώς μπορούμε να πάμε στο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας...

- Ουδέποτε η επιτροπή μάς εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν από τις εορτές της 26ης και στης 28ης Οκτωβρίου... Είχαμε αυτή την άποψη, κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο από γιατρούς και για αυτό και εγώ ο ίδιος, με θάρρος στη Βουλή, αναγνώρισα ότι, εάν εκ των υστέρων γνώριζα όσα γνωρίζω σήμερα, βεβαίως και θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα...

- Δεν έχω ακούσει τη σύγκριση αυτή με το Μάτι από τον κ. Τσίπρα και ελπίζω να μην το πει δημόσια ο κ. Τσίπρας. Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μία πανδημία που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη; Θα συγκρίνουμε μία πανδημία από την οποία έχουν πεθάνει σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, με μία φυσική καταστροφή που ασκήσαμε πρωτίστως κριτική όχι τόσο για αυτό που συνέβη, αλλά για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγωδίας; Εκεί έχει ασκηθεί η μεγάλη κριτική στον κ. Τσίπρα.

- Δε γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει παραγωγική δυνατότητα για να κατασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση αλλά απογοήτευση... Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια στο κοινοβούλιο ενώπιον του ελληνικού λαού...

- Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε και συμμετείχε στη μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια προμήθειας του εμβολίου... Μπορεί να ασκήσει κάποιος κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδεχομένως άργησε σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι θα γινόταν εάν δεν είχαμε ευρωπαϊκή κίνηση; Ήταν μία επιτυχία της Ευρώπης αυτή...

- Η Ελλάδα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από αυτόν που χρειαζόμαστε... Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια.

- Έστειλα μία επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους ομολόγους μου, μέσω της οποίας ζητώ να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του πιστοποιητικού... Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι χώρες ενδεχομένως και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή...Επειδή μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχτούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι. Και είμαι πολύ αισιόδοξος. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι όχι μόνο θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά και ότι η θερινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή. Ήδη πέρσι πήγαμε πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας.

- Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού... Έχει σημασία για τον τουρισμό αυτή η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα και στις χώρες από τις οποίες προσδοκούμε να έχουμε επισκέπτες...

- Η αγορά εκτός Ε.Ε. θα είχε νόημα μόνο, για να καλύψουμε τις ανάγκες των επόμενων δύο μηνών... Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Δε μπορούμε να έχουμε Ευρώπη… a la carte. Είναι επιτυχία της Ευρώπης ότι, έστω και με κάποια καθυστέρηση, κατάφερε και αγόρασε τα εμβόλια κεντρικά και δε θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε πετύχει τις αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

Για τα Ελληνοτουρκικά

- Η κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

- Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία (σε ερώτημα για το εάν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κ.τ.λ.).

- Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος.
Για την εκκλησία

- Πράγματι υπήρχε μία διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Θέλω να είμαι τελείως ανοιχτός. Δεν είχαμε την ίδια άποψη για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Έχω τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, τεράστιο σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα του ελληνικού λαού. Θέλω να τονίσω όμως ότι μετά από αυτή τη διαφωνία την οποία είχαμε, επειδή πάρθηκαν αποφάσεις και για τις λειτουργίες μετά τα Θεοφάνεια, η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν υπήρχε μία προσωρινή διαφοροποίηση αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

- Όχι, δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι εκλογική χρονιά; Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά.

- Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Η επόμενή μας προσπάθεια, το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα και το πώς θα ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη -εκ των υστέρων όταν θα γίνει ο απολογισμός- θα είναι στις χώρες που θα είναι κερδισμένες μετά την πανδημία. Δεν θα είναι όλες οι χώρες κατ’ ανάγκη κερδισμένες. Αλλά έχω πολύ βαθιά εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να προχωρήσει γρήγορα μπροστά. Δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε, με άλλα λόγια, το έδαφος. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα, για να το πω ποδοσφαιρικά, στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ενός μέλλοντος αισιόδοξου για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Για τη Νέα Δημοκρατία

- Είχα δεσμευθεί για ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ότι αυτή μου την πολιτική πλατφόρμα με την οποία εκλέχτηκα -κόντρα στα προγνωστικά, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στην συνέχεια Πρωθυπουργός, την υπηρέτησα και την υπηρετώ. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπαθείας, της κοινωνικής ευαισθησίας.

- Η Νέα Δημοκρατία έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση ότι αφενός τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη, το έχω αποδείξει στην πράξη. Η δική μου δουλειά είναι προφανώς να κρίνω ποιοι πρέπει να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Δεν είναι πάντα εύκολη άσκηση όπως γνωρίζετε. Αλλά η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας -και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι- αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου.

2 σχόλια:

  1. ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΝ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13/1/21 ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...
    ΝΤΡΟΠΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή