Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Μ: Γιατί αποτελεί παγκόσμια απειλή για το τείχος ανοσίας

Μάριος Οικονόμου - protothema.gr

Ταχύτερη μετάδοση και μείωση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων εμβολίων προκύπτει από κάποια χαρακτηριστικά της παραλλαγής - Ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό «όπλο» απέναντι στην πανδημία - Σταθεροποίηση δείχνουν οι αριθμοί στην Ελλάδα.

Σε τροχιά σταθεροποίησης με πτωτικές τάσεις κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα, που σήμερα καταγράφει 2.840 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατηρείται μείωση στη διασπορά του κορωνοϊού και των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 9% και 2% αντίστοιχα.

Οι νέοι που εμβολιάστηκαν συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ωστόσο πως διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Τον επόμενο μήνα, ανέφερε, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω της επιστροφής από τις διακοπές και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, δεδομένης της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης M που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα.

Μετάλλαξη Μ: Ανερχόμενη απειλή για το τείχος ανοσίας

Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μ εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2). Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται. Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών. «Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την Μ, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ' ης στιγμής απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων. Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.

Με 10% παραπάνω εμβόλια θα έχουμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους

Στη σημερινή έκθεση ΕΟΔΥ αναγράφονται 362 διασωληνωμένοι ασθενείς, με 332 εξ αυτών ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αύξηση στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως το σημερινό νούμερο «χτίστηκε» με πολύ αργό ρυθμό που τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται οποιοσδήποτε εφησυχασμός. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπότε, ναι, μας απασχολεί στο σημείο που συνέχεια μιλάμε για τον εμβολιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μόλις 10% περισσότεροι εμβολιασμοί, λίγο περισσότεροι από 311.000, θα μείωναν των αριθμό των διασωληνωμένων κατά 100, εξήγησε ο καθηγητής για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού που θα απελευθέρωνε 100 θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά που χρήζουν αυξημένης φροντίδας.

Συνολικά η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει να επιβραδύνεται και η αύξηση κατά 8% στις ΜΕΘ ήταν μικρότερη από της προηγούμενης εβδομάδας. Το περασμένο 24ωρο, τα νοσοκομεία της χώρας δέχτηκαν 232 επιπλέον ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ο μέσος όρος νέων εισαγωγών κυμαίνεται σταθερά σε 250 με 300 ημερησίως. Οι σημερινοί θάνατοι από κορωνοϊό ήταν 33.

Η εικόνα βελτίωσης ωστόσο ενδέχεται να ανατραπεί τις επόμενες εβδομάδες και ο εμβολιασμός κατά της νόσου του κορωνοϊού είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Αν κάνουμε μια ανάλυση και πάρουμε 100 εμβολιασμένους, θα βρούμε ότι η πιθανότητα να είναι φορείς είναι πολύ μικρότερη από ανεμβολίαστους που έκαναν πρόσφατα τεστ», εξήγησε ο καθηγητής, προκρίνοντας τα εμβόλια έναντι των διαγνωστικών ελέγχων ως το πλέον αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου