Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται η κοινή κάρτα εμβολιασμού για τους Ευρωπαίους πολίτες – Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας

Έρχεται η κοινή κάρτα εμβολιασμού για τους Ευρωπαίους πολίτες – Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας

HR

Υπέρ της καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών, τάχθηκε η πλειονότητα των κρατών μελών κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Υγείας στην Πράγα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. ο οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αφού καλωσόρισε τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον λαό της Ουκρανίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε 80.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, συνεχάρη την Τσεχική Προεδρία για τις προσπάθειές της να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιστροφής των αρνητικών τάσεων όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη μέσω μιας συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ.

Υπογράμμισε πως τα επικείμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα πρέπει να θέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής για τον περιορισμό του φαινομένου (εντοπισμός κοινών στην ΕΕ μηνυμάτων παραπληροφόρησης και ανάπτυξη μηνυμάτων κατάρριψης των ισχυρισμών), καθώς και της σύστασης Ειδικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. Η πλειονότητα των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της δυνατότητας καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εφαρμογή στην Χώρα μας, του Ψηφιακού Εγχειριδίου Υγείας του Παιδιού και του Εθνικού Μητρώου Ανοσοποίησης Παιδιών και Εφήβων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ συμφώνησε με την εξέταση της δυνατότητας καθιέρωσης τυποποιημένης κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που θα καλύπτει όλους τους εμβολιασμούς ως μέρος του ιατρικού φακέλου.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό στόχο για τη δευτερογενή πρόληψη θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος, για περίοδο τριών ετών, για τον:

α) καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών,

β) καρκίνο του μαστού για γυναίκες 50-69 ετών, που περιλαμβάνει μαστογραφία καθώς και κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρημάτων

γ) καρκίνο του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου