Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πιθανή ύφεση στην Ευρώπη: Ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή

Προειδοποίηση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Θα πρέπει να προσέξει τις ισορροπίες στη μάχη κατά του πληθωρισμού για να μην σταματήσει η οικονομία - Στο 2% τα επιτόκια έως το τέλος του 2022
skai.gr

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.

Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων προεξοφλεί αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2%

Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη, καθώς φαίνεται να εμπεδώνεται η προσδοκία για μία ταχύτατη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Francois Villeroy.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων -το οποίο το τοποθέτησε πέριξ του 2%- έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ σήμερα μετά από δύο αυξήσεις βρίσκεται στο 1,25%.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, αφότου φθάσει σε επίπεδο ουδέτερου επιτοκίου, μόνο αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 93 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,32% απο 4,20% χθες έναντι 1,72% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,60% από 2,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9982 δολάρια από τα 0,9978 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9990 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου