Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Άγρια παζάρια για τη φαρμακευτική δαπάνη – Τι έγινε σε σύσκεψη Πλεύρη με τις φαρμακοβιομηχανίες

Υπουργείο Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίες δεν τα βρήκαν για τη φαρμακευτική δαπάνη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τη Δευτέρα οι οριστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο υγείας για τις αλλαγές στα φάρμακα.

Πολύωρη και με πολλές εντάσεις απεδείχθη η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, όπου ο Θάνος Πλεύρης και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναζητούν τη χρυσή τομή για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με έγκυρες του HealthReport.gr, οι δύο πλευρές δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν καταρχάς για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και δευτερευόντως για τη μείωση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών που είναι υποχρεωμένες να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ( rebate και clawback).

Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι “λεφτά δεν υπάρχουν για να αυξηθεί η δαπάνη” αλλά θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει χρήματα μέσω άλλων οδών, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Οι δεσμεύσεις Πλεύρη για Δευτέρα

Βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση του ΣΦΕΕ και της PIF με τον υπουργό Υγείας ήταν οι αλλαγές που προωθούνται στους κλειστούς προϋπολογισμούς για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας προτίθεται να αλλάξει την απόφασή του και να εκδώσει μία διορθωτική ώστε να μην αδικούνται οι εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα, πληρώνοντας υψηλά ποσοστά σε υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr.

Η αρχική απόφαση του Θάνου Πλεύρη όριζε ότι το 62% του κλειστού προϋπολογισμού θα αφορά στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και 38% τα καινοτόμα φάρμακα.

Παρότι σήμερα επρόκειτο να ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών το νέο διορθωμένο ποσοστό στο “μοίρασμα” της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Θάνος Πλεύρης τους γνωστοποίησε ότι οι τελικές αποφάσεις του θα ανακοινωθούν επισήμως τη Δευτέρα.

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο υπουργός Υγείας θα καταλήξει μεταξύ 58-59% του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να δοθεί για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τόσο για τα λεγόμενα 1Α όσο και για τα 1Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου