Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πλεύρης: Ένταξη όλων των ειδικοτήτων στον Προσωπικό Γιατρό

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.
Θάνος Πλεύρης
Healthpharma.gr

Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

α) αιματολογίας,
β) γαστρεντερολογίας,
γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
δ) καρδιολογίας,
ε) νευρολογίας,
στ) νεφρολογίας,
ζ) ρευματολογίας,
η) παθολογικής ογκολογίας,
θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού υπογραμμίζεται ότι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

Παγώνουν προσωρινά τα αντικίνητρα για την εγγραφή

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως σε 45 ημέρες από τη λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα. «Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή τη στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική, πράγματι, η κάλυψη είναι μικρότερη.

Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1ης Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

23 σχόλια:

  1. Τα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού δεν τους απασχολούν έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη κουβέντα είπες συνάδελφε - αθέμιτος ανταγωνισμός.
      Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν απασχολεί συτούς, αλλά ότι δεν απασχολεί και μάλιστα γίνεται με την προτροπή των ιατρικών μας συλλόγων.
      Το ότι θα υπάρχει μηδενική συμμετοχή από τους ειδικούς συναδέλφους δεν σημαίνει ότι δεν επιχειρείται βιασμός στο επάγγελμα του παθολόγου ( περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει η παθολογική εταιρεία).
      Εμείς πάντως δεν θα περιμένουμε κανέναν - θα βρούμε σταδιακά δικούς μας τρόπους αντίδρασης.
      Οι ιδιώτες παθολόγοι της περιοχής μου συμφωνούμε σε κοινή τακτική - τέρμα πλέον τα καλαμπουράκια, οι φιλοφρονήσεις και οι χαλαρές συμπεριφορές - ενημέρωση του κόσμου για τις υποχρεώσεις των Π.Ι. με έμφαση στο ότι είναι υποχρεωμένος να βλέπει τους ασθενείς του σαν επείγον ανά πάσα στιγμή όλη την ημέρα με απαγόρευση αμοιβής - επισήμανση κσι σναφορά στο σύλλογο όλων των περιπτώσεων που πέφτουν στην αντίληψη μας για ιατρική κακοποίηση παθολογικών περιστατικών που θα τα χειρίζονται μη παθολόγοι (για να καταλάβει ο καθένας το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει) .
      Απόλυτο δικαίωμα βεβαίως οποιουδήποτε να συμβληθεί με αυτούς τους όρους, απόλυτη όμως και η υποχρέωση του να τηρήσει αυτά που υπογράφει.
      Όχι τίποτα άλλο, απλά για να είναι δίκαιοι οι όροι του παιχνιδιού.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε ιδιωτη παθολογε ειμαι περιεργη να δω πως θα ελεγξεις τους ΠΙτου δημοσιου που σκιζονται να πιασουν το πλαφον,εδω ουτε οι ασθενεις δε θα τους βρισκουν με αυτες τις προχειροτητες του υπουργειου

      Διαγραφή
  2. Γιατί μόνο οι παθολογικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ γελιο θα πεσει,πχ ο ιατρος φυσ αποκαταστασης σε ρολο ιατρ τροχονομου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ.Πλευρης δεν λεει πως οσοι πολιτες εχουν εγγραφει , το εκαναν επειδη απειληθηκαν με αντικινητρα και οχι γιατι το ηθελαν πραγματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιστευω οτι αρχιζουν να χανονται οι ρολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σύστημα του Π.Ι. απέτυχε εν τη γενέσει του αφού λιγότεροι από 1000 γιατροί ιδιώτες δήλωσαν συμμετοχή.Έρχεται σήμερα ο υπουργός και κάνει το δεύτερο λάθος (το πρώτο το έκανε όταν ψήφισε το νόμο χωρίς να έχει τη συνεργασία και εν τέλει τη συναίνεση των ενδιαφερομένων εταίρων) και βαπτίζει Π.Ι. 10 συναφείς ειδικότητες ως Π.Ι. κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο και το κυριότερο είναι εντελώς έξω από τη φιλοσοφία του Π.Ι.. Ο υπουργός ολοφάνερα βρίσκεται σε πανικό και κάνει απανωτά λάθη. Το μόνο που του μένει είναι να παγώσει τις διαδικασίες και να συζητήσει εξ αρχής τα πάντα.Συμβάσεις-υποχρεώσεις γιατρών-οικονομικό και κυρίως λιγότερα βάρη στις πλάτες του γιατρού. Εξυπακούεται ότι και η τελευταία προσπάθεια του υπουργού να πείσει τις 10 ειδικότητες να ενταχτούν θα αποτύχει γιατί τώρα ξέρουν τι τους περιμένει,αρκει να διαβάσουν τις τελευταίες εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ (ωράρια -ραντεβού-ενημερωση φακ.υγείας-πρόστιμα -απειλές κ.λ.π.) Αυτά και... οψόμεθα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρατάω τώρα την Ρευματολογία για να γίνω ΠΙ με σύμβαση δύο ετών! Επιτέλους .....πέτυχα στην ζωή μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεωρω απαραδεκτο οι ιατρικοι συλλογοι αλλα και οι επαγγελματικες ενωσεις παθολογων και γενικων γιατρων να μην ξεσηκωνονται!προκειται για αντιποιηση επαγγελματος!!!δηλαδη θα αρθουν σε αυτες τις ειδικοτητες και οι περιορισμοι στην συνταγογραφηση φαρμακων? ο φυσιατρος θα παρακολουθει διαβητη? ειμαστε σοβαροι???παντωσ γνωριζω καποιους απο τετοιες ειδικοτητες που βιαζονται να συμβληθουν για τα χρηματα! ελπιζω να γνωριζουν πως απαγορευται δια ροπαλου να δουν ιδιωτικα και να πληρωθουν απο ασθενεις της λιστας τους! εννοειται οτι το μαυρο να το ξεχασουν ολοι οσοι σκεπτονται με αυτον τον τροπο! η καταγγελια θα παει συννεφο και απο εμας τους γιατρους που επιλεξαμε να μην γινουμε ικα μεσα στο ιατρειο μας!Ντροπη! ψηφιζα ΝΔ αλλα με αυτα που γινονται εννοειται δεν θα ψηφισω τις παραταξεις τις ΝΔ στην εκπροσωπηση στον ιατρικο συλλογο θεσσαλονικης! σχεδιαζω μαλιστα να ξεκινησω και κανα υπερηχο καρδιασ ,θυρεοειδους και οπωσδηποτε γαστροσκοπηση και κολοσκοπηση στους ασθενεις μου -αφου πλεον απο οτι καταλαβα δεν υπαρχει διαχωρισμος των ειδικοτητων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τους φαρμακοποιούς! Ξέχασε τους φαρμακοποιούς! τι, όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν η ευρωπαϊκή ένωση έστειλε τις οδηγίες για τις ιατρικές ειδικότητες,προκειμένου να εναρμονιστούμε με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη,νομοθετήθηκε οτι ο γιατρός θα ασκεί μία και μόνο από τις επίσημες ειδικότητες. Αυτό ισχύει σήμερα, εκτός από μία που ασκείται με κάποια άλλη ταυτοχρόνως παρατύπως από κάποιους πανεπιστημιακούς.Με την εφαρμογή
    της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επίσης ορίστηκε το πλαίσιο των φαρμάκων και των εξετάσεων που αφορά την κάθε ειδικότητα και που δικαιούται να γράφει ο γιατρός που την ασκεί.
    Τώρα τι θα γίνεται με αυτά τα νέα συστήματα ; Θα γράφει αντιβίωση ο φυσίατρος , ο ενδοκρινολόγος ; Προβλέπω να βρουν ευκαιρία να γράφουν ολοι ότι να ναι. Κυρίως εξετάσεις αξονικές και μαγνητικές. Εκτός αν αρχίσουν όλοι τις παραπομπές σε άλλους ειδικούς , τζίρος να γίνεται.
    Το να δοθεί η ΠΦΥ στους ιδιώτες είναι λάθος.
    Το κράτος, όπως έχει σχολεία για όλες τις βαθμίδες ,θα πρέπει να έχει και δημόσιες δομές για όλες τις βαθμίδες της υγείας. Οι γιατροί θα πρέπει να έργάζονται εκεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε προκηρυσσόμενες θέσεις με αξιοπρεπή αμοιβή και ανάλογο ωράριο. Να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος έξω από τη δημόσια δομή. Για την ΠΦΥ οι ασθενείς να εγγράφονται στη κοντινή δημόσια δομή ,ΚΥ,ΤΟΜΥ, χωρίς να έχουν προσωπικό γιατρό. Οποιος γιατρός βρίσκεται εκεί θα τους εξυπηρετεί και θα ενημερώνει το φάκελό τους . Είναι καλύτερα για τον ασθενή νε μπορεί να επισκέπτεται διαφορετικό γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπουργέ μου, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα πετύχεις στα δύσκολα (10 ειδικότητες) εκεί που απέτυχες στα εύκολα( Παθολόγοι και Γ.Ι.)..... το πρώτο λάθος σου, πας να το διορθώσεις με δεύτερο μεγαλύτερο λάθος...ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντικίνητρα μόνο όταν υπάρξει επάρκεια των ιατρών... Δηλαδή ΠΟΤΕ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποια 75% κάλυψη στις άλλες περιφέρειες...; Στον Πύργο για 47000 αμθρώπους υπάρχουν μόνο 2 ιατροί...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εεεεεεε, πειρατη που πας χωρις το τοπι σου, ειπε η Βουγιουκλακη στον παπαμιχαηλ.....δηλαδη χωρις πλανο? Χωρις πυξιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κ. Υγειας ετσι οπως τα εκανε δεν μπορει να βγει απο τον λαβυρινθο του. Μπερδεψε τα μεν με τα δε.....πηρε μια κουταλα και ανακατεψε τους παντες.....ειναι ο κ ριχτερ της υγειας που περναει, σαρωνει, κατεδαφιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιος ιατρος που σεβεται την ειδικοτητα του απο τις10 που ανηγγειλε ο συντροφος θα δεχθει να κλεισει το ιατρειο του για να γινει υπαλληλος του με επαχθεστατους ορους κριμα για τους δολιους ασφαλισμενους που δεν φταινε σε τιποτα και ο μεν κομησαριος ειναι ασχετος η Γκαγκα ομως;….. την τυφλωσε το υπουργιλικι κριμα της για την εκτιμηση που την ειχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η εξουσια παντα τυφλωνει και διαφθειρει .Γιατι εδω να υπαρξει εξαιρεση?

      Διαγραφή
  17. κουρεας ειμαι εχω προϋπηρεσια μπορω κι εγω να μπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειμαι καρδιολογος και εκτος απο καρδιολ εξετασεις ,αποφασισα να κανω ως προσωπικος γιατρος ,βελονισμο ,φυσιοθεραπεια ,κολονοσκοπησεις και ιριδοσκοπηση .Επισης θα ασχοληθω και με την χαρτομαντεια ,προκειμενου να θεραπευω καλυτερα τους ασθενεις .Κομισαριε σ ευχαριστω διοτι χαρη σε σενα θα κανω επιτελους αυτο που θελω στη ιατρικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή