Σε τροχιά ολοκλήρωσης εισέρχεται ο ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
HR
Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών σχεδιάζεται να μπει ξανά μπροστά. Μετά από πολλά προσκόμματα και εμπόδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023 τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας για όλους τους ασφαλιζόμενους.
Αν και το εγχείρημα έχει μείνει πολλές φορές στον αέρα ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων προανήγγειλε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Εξάλλου χωρίς αυτόν δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων.
Τι σχεδιάζεται για τον Ηλεκτρονικό φάκελος ασθενών
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας λόγω της άρνησης των ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν, προχωρά στην υλοποίηση του νέου σχεδίου.
Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί των νοσοκομείων να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.
Εάν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα ενισχυθεί με γιατρούς του ΕΣΥ δηλαδή με «γιατρούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας» και με νέες ειδικότητες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άπαντες θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν αλλά και ενημερώνουν το φάκελο των ασθενών τους.
Παράλληλα σχεδιάζεται να δοθούν και ορισμένα κίνητρα που περιλαμβάνουν κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και αμοιβές ξεχωριστές μόνο για τη δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες.
Και αυτό γιατί θα είναι άμεσα γνωστά οι νοσηλείες των ασφαλισμένων, τα φάρμακα που έχουν λάβει, αλλά και εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.
Για τον λόγο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν νέες συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών, για να βρεθούν από κοινού λύσεις.
Σχεδιαρα! Ως τώρα δήθεν κάνατε τους μισούς! Ελέγχθηκαν κατά 50% οι δαπάνες βρε ηλίθιοι? Νομίζετε ότι ο ΕΣΥτης που δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα θα κάνει.....φάκελο? Έτσι .....αποσυμφορειτε τα νοσοκομεία? Ότι να ναι....ούτε ο Πλεύρης τόση ανοησία ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ιατροι των νοσοκομειων ,αντι να φροντιζουν τα προβληματα των ασθενων ,θα ασχολουνται με συμπληρωση ηλεκτρονικων εγγραφων .Τελικα ,στο υπυγ δεν εχουμε πιασει πατο ακομη .Κι ολα αυτα ειναι προτασεις συμβουλων .Φαντασθειτε το βαθμο σοβαροτητας και επαφης με την πραγματικοτητα .Αντι να πληρωσει τα απαραιτητα στους γιατρους ,υποβαθμιζει ακομη περισσοτερο την ποιοτητα νοσοκομειακης περιθαλψης .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε από το κακό στο χειρότερο!! Αυτά τα σχέδια είναι για κλάματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε γράψει πολλές φορές οτι το σύστημα του προσωπικού γιατρού δεν πρέπει να ανατεθεί σε ιδιώτες γιατρούς στο ιατρείο τους. Αλλά δεν το αντιλαμβάνονται στο Υπουργείο. Ο ιδιώτης γιατρός στο ιατρείο του εργάζεται με ''μαύρα'' (είναι από τους πολλούς φορολογούμενους των 10.000 ευρώ το χρόνο, όπως έψαξε και διαπίστωσε ο πρώην υπουργός).Έχει ελεύθερο ωράριο και επιλογή ασθενών.Και έτσι δεν είναι πρόθυμος να γίνει προσωπικός γιατρός. Οι λίγοι που δέχτηκαν είναι πιθανώς νέοι ή με μικρή πελατεία.
Το κράτος πρέπει να φτιάξει κέντρα υγείας και δημόσιες δομές υγείας μικρότερες , με στελέχωση από γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων που θα δέχονται τον ασθενή σε πρώτη εξέταση, όπως οι εφημερεύοντες στα νοσοκομεία. (Χωρίς να είναι επιλεγμένοι από τον ασθενή).
Ο ασθενής θα πρέπει να εγγράφεται στο κοντινό με την κατοικία του Κ.Υ.
Σε περίπτωση ασθένειας θα πηγαίνει εκεί . Ο υπηρετών εκεί γιατρός θα τον εξετάζει και θα τον εξυπηρετεί.Αν χρειάζεται θα τον παραπέμπει αρμοδίως.
Το φάκελο του ασθενούς που θα είναι εγγεγραμμένος στο Κ.Υ. θα τον αρχίζει ο πρώτος γιατρός του Κ.Υ. που θα εξετάσει τον ασθενή και θα τον συμπληρώνει ο όποιος άλλος γιατρός θα τύχει να ασχοληθεί με τον ασθενή.
Θα πρέπει να δοθούν καλές αμοιβές στους γιατρούς,που θα είναι συμβασιούχοι και με δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος έ ξ ω από το Κ.Υ.
Ο μεσος ιδιωτης γιατρος εχει ηδη ψηφιακό φακελο για τον καθε ασθενή του. Αυτα ειναι στοιχεια που μπορει να χρησιμοποιησει το κρατος για τον ηλεκτρονικό φακελο του ασθενους. Ανωδυνα και χωρίς δαπανη, αφηνοντας τον ιδιωτη γιατρό να κανει σωστα την δουλεια του και χωρις να τον εμπλεκει θελοντας και μη , σε προσωπικους ή οτι αλλο σκαρφιστουν ιατρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν υπεύθυνη για αυτές τις αστείες προτασεις είναι μια ψυχολόγος τι περιμένετε δηλαδή; Να οργανωθεί ΠΦΥ στην Ελλάδα; Όχι πείτε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή