Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr
Γιατρός σε νοσοκομείο (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αναζητά το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συνεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και με Διοικητές Νοσοκομείων, προκειμένου να βρεθεί ένας νέος τρόπος ώστε να επιταχυνθούν οι επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Άλλωστε οι λίστες χειρουργείων σε πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν καθυστέρηση ακόμα και 2 με 3 χρόνια, αναμονή που όμως θεωρείται πλασματική σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό διότι υπάρχουν ασθενείς που έχουν εγγραφεί στη λίστα χειρουργείου προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση, αλλά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης επέλεξαν άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας τους, πηγαίνοντας συνήθως στον ιδιωτικό τομέα.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να μειωθούν οι αναμονές, αλλά το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για τον λόγο αυτό ο νέος υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητεί τρόπους ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί εντολή στις Διοικήσεις των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές σε ανανέωση της λίστας χειρουργείων που διαθέτουν, επικοινωνώντας με τους εγγεγραμμένους ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα υγείας ή αν έχουν βρει άλλη λύση στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι το οποίο επρόκειτο να γίνει εδώ και μήνες αλλά δεν έγινε ποτέ.
Ταυτόχρονα εξετάζεται όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, να επεκταθεί το ωράριο για τα χειρουργεία ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερες επεμβάσεις μέχρι το μεσημέρι.
Άλλωστε τα απογευματινά χειρουργεία που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο Γκάγκα από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Yγείας δεν φαίνεται να μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση. Πρόκειται για τα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται με πληρωμή από τους ασθενείς αλλά προς ώρας δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα όπως που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα πραγματοποιούν επεμβάσεις απογευματινές ώρες, τη στιγμή που τα μεγάλα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας, παρουσιάζουν πληρότητα που αγγίζει ακόμη και το 100%.
Επίσης, επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ενεργοποιηθεί ένας ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου της λίστας χειρουργείων, ώστε να μην βαφτίζονται τα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά, δηλαδή τα προγραμματισμένα, ως επείγοντα για να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και ειδικές επιστημονικές ομάδες ελέγχου τήρησης των κανόνων ώστε να εντοπίζονται όσο είναι δυνατόν οι γιατροί εκείνοι που «βαφτίζουν» συστηματικά τα απλά περιστατικά ως επείγοντα, προκειμένου να εξυπηρετούν δικούς τους ασθενείς με το αζημίωτο φυσικά.
Φυσικα ,θα μεινουμε στα σχεδια οπως παντα .Το προβλημα λυνεται αλλα ουδεις επιθυμει τη λυση
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καθυστερήσεις στα χειρουργεία υπάρχουν για τον εξής λόγο¨ Αν πληρώσεις φακελλάκι σου λένε έλα αύριο για χειρουργείο, αν δεν πληρώσεις σου λένε έλα σε έξι μήνες γιατί δεν έχουμε περιθώρια, είμαστε γεμάτοι κλπ. Όσο δεν αντιμετωπιστεί αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα, αν πληρώσεις γίνεται χειρουργείο την άλλη μέρα. Όσο για τι ποιος θα παρακολουθεί τον ασθενή μετά το χειρουργείο, είναι νομικά υποχρεωμένος να τον παρακολουθεί αυτός που τον χειρούργησε αλλά εκεί δεν υπάρχει ούτε μπαγιόκο, ούτε οι ιατρικές γνώσεις χειρουργικής παθολογίας που απαιτούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνουν μάλλον ότι έκανε ο Blair στην Αγγλία πριν χρόνια. Έστειλε γράμμα στους ασθενείς της λίστας ρωτώντας τους αν χρειάζονται την επέμβαση ή όχι. Πολλοί γέροι που περιμένοντας επί χρόνια δεν είχαν κάποια επιδύνωση της ασθένειας τους λόγω φαρμάκων έιπαν όχι. Η αναμονή μειώθηκε κατά 6 μήνες και αυξήθηκε η θνησιμότητα αλλά ο ίδιος ο ασθενής είχε υπογράψει ότι δεν θέλει να χειρουργηθεί...το κράτος δεν έφταιγε σε τίποτα...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατάργηση μονιμότητας αμέσως. Συμβάσεις 5ετίας στους γιατρούς και επαναπροκήρυξη της θέσης στη λήξη της σύμβασης.Δικαίωμα σε όλους τους γιατρούς ιδιωτικού επαγγέλματος έ ξ ω από το νοσοκομείο. Ο κάθε γιατρός να μπορεί να καταλάβει θέση για δύο 5ετίες στον ίδιο βαθμό. Μετά θα πρέπει να αναζητήσει θέση σε υψηλότερο βαθμό. Να υπολογίζεται η προϋπηρεσία και από νοσοκομεία του εξωτερικού με όλα τα λοιπά προσόντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίπτωση που διαπιστωθεί παρατυπία λύση της σύμβασης.
Σωστές αμοιβές ανά βαθμό αλλά και ανά ειδικότητα και ανα νοσοκομείο.
Δεν γινονται αυτα συναδελφε
Διαγραφή