Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Με καθυστερήσεις οι αλλαγές στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Γιατί δεν προχωρούν

Υπουργείο Υγείας: Με καθυστερήσεις οι αλλαγές στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Γιατί δεν προχωρούν

Που βρίσκονται τα έργα που σχεδιάζει με καθυστερήσεις το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται ότι προχωρούν τα έργα για την ανακαίνιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που σχεδιάζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας. Παρότι η τελική ημερομηνία που έχει δοθεί από το Ταμείο είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025, σχεδόν 2,5 χρόνια πριν, και ακόμη η διαδικασία είναι στον σχεδιασμό.

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια μπορεί να χαθούν για τη χώρα μας και το υπουργείο Υγείας, εάν τα έργα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί οριστικά στην ημερομηνία που έχει τεθεί.

Τα έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, οι καθυστερήσεις όμως δεν λείπουν από το υπουργείο Υγείας το οποίο να σημειωθεί ότι είχε καθυστερήσει δραματικά να ολοκληρώσει ακόμη και τις αρχικές μελέτες για το τι χρειάζεται το κάθε νοσοκομείο για να βελτιωθούν οι υποδομές του.

Από την αρχή είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ και πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα να αποστείλουν τις καταστάσεις με τις ελλείψεις.

Τα κονδύλια προορίζονται εκτός των άλλων για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας αλλά και για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες «μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία

Σήμερα η διαδικασία ειδικά για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σκοντάφτει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού το ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης κατασκευαστικά τουλάχιστον, βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης εργολάβων.

Ειδικότερα προχωρά σε διακηρύξεις με ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχων κατασκευής σε πρώτη φάση για τα ΤΕΠ. Ωστόσο όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας, ακολουθούν ενστάσεις αλλά και έλεγχοι που είναι χρονοβόροι.

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται ότι βρίσκονται τα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν στα Κέντρα Υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Έχει σχεδιαστεί να ανακαινιστούν 100 Κέντρα Υγείας, ενώ φαίνεται ότι η διαδικασία προχωρά με καλύτερους ρυθμούς από ότι για τα νοσοκομεία.

1 σχόλιο:

  1. Ουδεις περιμενε να προχωρησουν ,ελεος πια με τις δηθεν ειδησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή