Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για να εγγραφούν όλοι οι πολίτες

Προσωπικός γιατρός: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για να εγγραφούν όλοι οι πολίτες

Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί στο υπουργείο Υγείας ο προσωπικός γιατρός

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ο προσωπικός γιατρός συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο και για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βρει λύση ώστε να «ξεμπλοκάρει» ο προσωπικός γιατρός που έχει μείνει «παγωμένος» εδώ και μήνες.

Ο υπουργός Υγείας επιδιώκει να εντάξει στο σύστημα κι άλλους γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και τους γιατρούς του ΕΣΥ δηλαδή των Νοσοκομείων, που δεν ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ωστόσο ότι και οι επιπλέον ειδικότητες των γιατρών που εντάχθηκαν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στο να διευρυνθεί η δυνατότητα εγγραφής για τους πολίτες, αλλά αντίθετα δημιούργησε περαιτέρω προβληματισμό και σύγχυση.

Ο νέος υπουργός Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδίου μετά τις τοποθετήσεις του στην Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις, λένε πηγές του HealthReport.gr, και αναζητά νέα λύση.

Αυτό αναμένεται να συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων με τους οποίους θα προγραμματισθούν συναντήσεις το επόμενο διάστημα.

Προσωπικός γιατρός με αγκάθια από τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, πολλά «γαλάζια» στελέχη που προέρχονται από τον ιατρικό χώρο, έσπευσαν να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με νοσοκομειακούς γιατρούς.

Άλλωστε το ωράριο είναι εξαιρετικά πιεστικό για το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ είναι σαφές πως εγγενής στόχος της δημιουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να διαχωριστεί από τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Περίθαλψη δηλαδή από τα νοσοκομεία.

Εξάλλου επιδίωξη είναι να μην πηγαίνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία για να συναντήσουν γιατρό, κάτι που γίνεται σήμερα, αλλά να κατευθύνονται προς τις μικρότερες μονάδες όταν δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο ορισμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ρόλο «προσωπικού γιατρού» θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στο ΕΣΥ από ότι θα έλυνε, αφού θα αυξανόταν η κίνηση των ασθενών στους διαδρόμους που σήμερα ασφυκτιούν από αναμονές και ουρές.

Γι’ αυτό και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά πλέον νέα κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να τους προσελκύσει στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Άγνωστο εάν το υπουργείο Οικονομικών θα αποσπάσει επιπλέον κονδύλια για τη ενίσχυση του θεσμού ώστε να αυξηθούν οι αμοιβές των ιδιωτών ιατρών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το 45,1% των δικαιούχων δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών είναι: 4.869.518

Οι διαθέσιμες Θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό είναι 1.557.686 αλλά είναι άγνωστο εάν διευκολύνουν με τον τόπο κατοικίας των ασφαλισμένων.

Οι Εγγεγραμμένοι γιατροί ως Προσωπικοί Γιατροί παραμένουν στους ίδιους αριθμούς όπως και πριν μερικούς μήνες αφού το σύνολο των Προσωπικών Γιατρών είναι 3.431, των δημοσίων Μονάδων είναι 2.235, ενώ ιδιώτες 1.196.

3 σχόλια:

  1. Τζαμπα γιατροι δεν υπαρχουν κε υπυγ ,γιτι δεν το καταλαβαινετε ?Θα εχετε την τυχη του προκατοχου σας ,μεχρι στιγμης χειροτερου υπουργου υγειας ολων των εποχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποτι κατάλαβα ο ΥΠΥΓ εφαρμόζει το σχέδιο των ......Τεμπών! Πάμε και .....όπου βγει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθε σοβαρος και σκεπτομενος ιατρος θα πρεπει να αγνοησει παντελως ολα αυτα και να συνεχισει να ασκει σοβαρη ιατρικη εκτος θεσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή