Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Καθημερινά ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.
Και μπορεί σε κάποια τα αντανακλαστικά να είναι γρήγορα και να δίνεται άμεσα λύση, υπάρχουν όμως και τα χρόνια προβλήματα που η αιτία τους είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Το νέο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ο υπουργός είναι η αναστολή χειρουργείων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αναφέρει ότι επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων εμφανίζονται ασθενείς που περιμένουν και τρία χρόνια για να χειρουργηθούν. Επιπλέον, «κάποια νοσοκομεία δεν επικαιροποίησαν καν τις λίστες και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015 που κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν».
4 νοσοκομεία στο «κόκκινο»
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» δημοσιοποίησαν πως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία.
«Αναμενόμενη η διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Γ.Παπανικολάου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο έμειναν 7 αναισθησιολόγοι από 20 που εργάζονταν και ενώ οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι 27.
Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι «σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν δύο χρόνια σε λίστα αναμονής και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το χειρουργείο τους σε επικαιροποιημένες χειρουργικές λίστες αναμονής».
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43
Ο κ. Γιαννάκος προσθέτει ότι το «Γ. Παπανικολάου» δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που ανέστειλε τα τακτικά χειρουργεία. Αναστολή τακτικών χειρουργείων έχουμε και στο νοσοκομείο Έδεσσας, για το μήνα Οκτώβριο, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθ ότι έμειναν μόνο 2 αναισθησιολόγοι από 4.
Στο νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν «οι 7 χειρουργικές αίθουσες στις 14. Υπάρχουν λίστες αναμονής από το 2016 μη επικαιροποιημένες. Ασθενείς με καρκίνο περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν».
Αναστολή επεμβάσεων καταρράκτη στο ΠΑΓΝΗ-1500 ασθενείς στη λίστα χειρουργείο
«H απόφαση του διευθυντή της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ για αναστολή του προγραμματισμού χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη με την αιτιολογία της μεγάλης λίστας αναμονής αποδεικνύει το αδιέξοδο, στο οποίο έχει επέλθει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, που δεν μπορεί πλέον ούτε απλά περιστατικά να διεκπεραιώσει ούτε τον τριτοβάθμιο ρόλο του να παίξει», αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων.
Σημειώνουν ότι στις λίστες χειρουργείου της οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 1500 ασθενείς και ο χρόνος αναμονής για επέμβαση καταρράκτη ξεπερνά του 12 μήνες. Στη λίστα της οφθαλμολογικής του Βενιζελείου περιμένουν περίπου 400 ασθενείς (στην πλειοψηφία τους για επέμβαση καταρράκτη), με χρόνο αναμονής περίπου 4-5 μήνες.
Σημειώνεται ότι «οι απαράδεκτες αυτές αναμονές και η αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά περιστατικά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν χρηματοδοτήσει επαρκώς και δεν έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό».
Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς «να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπισή τους, με κίνδυνο να επιδεινωθούν και να εμφανίσουν επιπλοκές. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση χειρουργικών επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές, των οποίων τα κέρδη εκτινάσσονται, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν ολοένα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», αναφέρει ο Σύλλογος εργαζομένων.
Χειρότερη η κατάσταση στα νησιά
Στα νησιά, η κατάσταση είναι χειρότερη, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και κάνει λόγο για «διάλυση» των χειρουργικών τμημάτων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, χειρουργών και άλλων ειδικοτήτων γιατρών.
«Τα νοσοκομεία καλύπτονται από έναν ή κανέναν αναισθησιολόγο. Κατάντησαν Κέντρα διακομιδών», τονίζει.
Πως θα διορθωθεί η κατάσταση
Η κατάσταση δεν διορθώνεται με διοικητικά μέτρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Θέλει άμεσα προσλήψεις προσωπικού και ανακοπή του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών. Για να συμβεί αυτό θέλει αύξηση μισθών, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κίνητρα, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ». Το κράτος εκτιμά ο κ. Γιαννάκος δεν είναι διατεθειμένο να επιλύσει τα προβλήματα και έτσι «η δεινή κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό συνεχίζεται».
Πληρωστε τους γιατρους .Οσο αυτο δεν το κανετε ,θα υπαρχουν αλυτα προβληματα .Κοψτε απο τα τρωκτικα και τα κομματοσκυλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη φωνάζεις. Η πατρίδα (;) κοιμάται...
ΔιαγραφήΜε τέτοιους εξευτελιστικές μισθούς εξειδικευμένοι έμπειροι και εργατικοί ιατροί δεν μένουν στο ΕΣΥ.Το ξέρουν πολύ καλά οι κυβερνωντες, δεν γίνεται υδραυλικό,κομμωτές και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες να πλουτίζουν με μαύρο χρήμα και τα κορόιδα του ΕΣΥ να τρέχουν νυχθημερόν στα νοσοκομεια γιορτές και αργίες για 3 και 60.Ο ΕΟΠΥ δεν πληρώνει τα νοσοκομεία και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, οι μα@@@#ς τελειώσανε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ουτε προκειται να λειτουργησουν με τους διαχρονικα αχρηστους του υπυγ .
ΑπάντησηΔιαγραφή