Χειρουργείο σε νοσοκομείο της Αττικής Eurokinissi
Τι ανέφεραν στο συνέδριο του Economist για τον εκσυγχρονισμό μέσω της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.
News247.gr
Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές που αναμένεται να βιώσουν οι πολίτες, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, χθες, Πέμπτη, στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο 27ο Συνέδριο του Economist.
Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους, είναι η επιλογή νοσοκομείου για χειρουργείο, προκειμένου ο ασθενής να αποφύγει τις μεγάλες λίστες αναμονής.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και να συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μέσω του υπολογιστή θα έχουν πρόσβαση σε ένα δικτυακό τόπο, όπου θα εμφανίζονται οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία σε όλη την Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό και ανάλογα με το πόσο επείγουσα θα είναι η επέμβαση που θα πρέπει να κάνει, θα επιλέγει και το νοσοκομείο του.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν και τους 18 μήνες, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι αυτές θα μειωθούν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων και ότι τους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα συνδεθεί ο ψηφιακός φάκελος με το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών.
«Το 2025 που θα ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», τόνισε ο ίδιος.
Επίσης, εντός του 2025 θα ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση 350 σταθμών τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο αποτελεί τον καλύτερο για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, σχολίασε ο υφυπουργός.
Όλες οι προμήθειες του υπουργείου Υγείας με διαγωνισμούς
Σαρωτικές αλλαγές για το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Με την παραδοχή πως ο γίγαντας που λέγεται ΕΣΥ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε πώς το επόμενο διάστημα, αναμένεται να υπάρξει νέος τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, τα οποία θα λειτουργούν με καθορισμένους προϋπολογισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κατά έναν τρόπο ως αυτόνομα οικονομικά ιδρύματα, αφού θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός μεταξύ τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι θα γίνονται για τα πάντα διαγωνισμοί, καθώς όπως εξήγησε «είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει».
Στη συνέχεια, ανέφερε ένα παράδειγμα από τότε που ασκούσε τα καθήκοντα του ως υπουργός Ανάπτυξης και ασχολούνταν με τις προμήθειες στο χώρο της υγείας.
«Είχα μάθει ότι με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, όλα δουλεύουν καλύτερα. Όπου δεν τηρούνται κανόνες, νοθεύεται ο ανταγωνισμός, αλλά και τα αποτελέσματα», είπε.
Είναι ευκαιρία να δουλέψει ο ανταγωνισμός στις αγορές που σχετίζονται με την υγεία, μέσα από τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Έμφαση κατά τα λεγόμενα του υπουργού θα δοθεί στην εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενούς αλλά και στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί «ως μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία».
Αναφερόμενος στον τομέα του φαρμάκου, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία ήδη στηρίζουμε με πολλούς τρόπους».
Ψηφιακός έλεγχος στη συνταγογράφηση
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας και ο ΕΟΠΥΥ επειδή έχει στη διάθεσή του πολλά δεδομένα και δεν τα αξιοποιεί επαρκώς, βασικό στόχο έχει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να δίνει πραγματικά στοιχεία για την υγεία. Με τις κατάλληλες τεχνικές και πάνω σ’ αυτό να χτίσουμε μια πολιτική ελέγχου της συνταγογράφησης, να ελέγξουμε την πολυφαρμακία, να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη και με τις νέες τεχνολογίες, να έχουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική γλιτώνοντας από το σύστημα και τους ασθενείς από τις καταστροφικές δαπάνες», δήλωσε η ίδια.
Κάτι που σημαίνει ότι σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στις υπηρεσίες του data scientists, οι οποίοι θα αναλάβουν την επεξεργασία των δεδομένων και φυσικά τη «μετάφραση» των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν.
Στο επίκεντρο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
«Η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ύπαρξης εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, ενός κλάδου που επενδύει, δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια και παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που προσθέτουν αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε από στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
«H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Τρύφων.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τον κλάδο, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η σοβαρότερη απειλή για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος είναι η υπερβολική άμεση και έμμεση φορολόγηση του κλάδου.
Όπως τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, «η τεράστια αυτή επιβάρυνση, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες οριακής βιωσιμότητας για εκατοντάδες φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την Ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι η μείωση της υπερβολικής φορολόγησης θα ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία αυξάνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της
Με τη λογιστικη και την ψυχολογια ΕΣΥ δεν γινεται ,δεν το καταλαβαινουν και το γελιο συνεχιζεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης θα επιλεγουν τοπο ταφης ή αποτεφρωσης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Μιχάλη μας, στια σαρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνεται και η σάρωση των ασθενών να υποθέσω...
ΑπάντησηΔιαγραφή