Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Συμμαχία Ελλάδας – Ιταλίας μέσω πλατφόρμας για υπηρεσίες τηλεϊατρικής

Συντάκτης:
Μαρία Αλιμπέρτη
Virus.com.gr

Ελλάδα και Ιταλία ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου Cooperation for Health 2 (CoofHea2). Στόχος της διασυνοριακής συνεργασίας είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Το έργο παρουσίασε ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Ελευθέριος Θηραίος, με αναφορές σε ψηφιακές εφαρμογές υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας και στα εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Ειδικότερα, αναδείχθηκαν η ιταλική πλατφόρμα «COReHealth» και η ελληνική πλατφόρμα «eHealthPass», η οποία εφαρμόστηκε πιλοτικά σε συνδυασμό με ένα σύστημα οξυμέτρου και gateway σε ένα δίκτυο νοσοκομείων (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»). Όσοι έχουν πρόσβαση μπορούν να σχεδιάσουν και να παρακολουθήσουν εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, την online real-time αυτοματοποιημένη λήψη και αποθήκευση ιατρικών μετρήσεων από ασύρματα συνδεδεμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την υποστήριξη έκτακτων αναγκών, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα επιχειρησιακής αξιοποίησής της για την άμεση και ασφαλή διαχείριση ασθενών με Covid-19, μέσω των ψηφιακών και τηλεμετρικών λειτουργιών της.

Πλατφόρμα διαδικτυακής συνεργασίας

Η πλατφόρμα coofhea2 υποστηρίζει την πρόσβαση των Νοσοκομείων που συμμετέχουν στο έργο και των επαγγελματιών υγείας σε επιστημονικές μελέτες και καλές πρακτικές. Επιδίωξη είναι η βελτιστοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Στο εγχείρημα συμμετέχουν τα Νοσοκομεία Γ.Ν. Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”, Π.Γ.N.Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, Γ.Ν. Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας”, Γ.Ν. Πρέβεζας, και Γ.Ν. Άρτας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπογράφθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Περιφερειακού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Απουλίας. Προσδοκία είναι η προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Αναφερόμενος στην συνεργασία ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.ΔΙ.Π.Υ., Βασίλειος Μπαλάνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων «Σε μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του πρώτου μας έργου που χρηματοδοτήθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο CoofHea 2 ήρθε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 που έπληξε σοβαρά τις χώρες μας και μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας μας από την Πάτρα και τα Ιωάννινα ήταν υψίστης σημασίας καθώς αναπτύξαμε βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση μακροχρόνιων Covid ασθενών χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και καλές πρακτικές από το εξωτερικό. Ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. παραμένει προσηλωμένος στον βασικό του σκοπό που είναι η συνεχής βελτίωση τηςποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα».

Άξιο λόγου είναι πως το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), καθώς και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου