Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Στη βουλή η αναγκαιότητα κατάργησης του μέτρου clawback για τους εργαστηριακούς ιατρούς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ΜΑΝΟΛΗ ΧΝΑΡΗ
 Από Newsroom rethnea.gr

Ο βουλευτής Ρεθύμνης, του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, σε συνέχεια της συνάντησης του με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου, μέσω της ερώτησης που κατέθεσε, έφερε προς συζήτηση στη βουλή, το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου clawback, το οποίο δημιουργεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στους εργαστηριακούς ιατρούς, οδηγώντας μερικούς εξ αυτών στον αφανισμό.

Ο κ. Χνάρης, αναφερόμενος στο μνημονιακό μέτρο, τόνισε τα δισεπίλυτα προβλήματα που δημιουργεί η διατήρηση του στους εργαστηριακούς ιατρούς, όπως είναι:Η υπέρμετρη επιβάρυνση εξαιτίας του κλειστού προϋπολογισμού (που είχε εφαρμοστεί για τον έλεγχο εργαστηριακών δαπανών με ανοιχτή συνταγογράφηση) καθώς αφορά χρήματα που ίδιοι έχουν καταβάλλει για την διεκπεραίωση των εργαστηριακών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ο μη καθορισμός από τον ΕΟΠΥΥ από την αρχή εκάστου έτους του διαθέσιμου προϋπολογισμού για την κάλυψη των προς διενέργεια εξετάσεων για την ανάλογη προσαρμογή του με τα ποσά των επιστροφών, εγείρει αρκετά ζητήματα στην ορθότητα της διαδικασίας.

Η προτεινόμενη ένταξη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν οδηγεί στη επίλυση του προβλήματος καθώς τους εξαναγκάζει για ένα χρονικό διάστημα 10 ετών, στην καταβολή δόσεων για μία υπέρβαση για την οποία δεν ευθύνονται καθώς και για ποσά που αμφισβητούνται.

Όλα τα παραπάνω, τονίζει, ο κ. Χνάρης έχουν σαν συνέπεια «πολλά από τα εργαστηριακά κέντρα να οδηγούνται στην χρεωκοπία και πολλοί από τους εργαστηριακούς ιατρούς να είναι αντιμέτωποι είτε με τον αφανισμό είτε με την αδυναμία συνταξιοδότησης».

Τέλος, επισημαίνει ότι, εξακολουθεί να παραμένει μέχρι και σήμερα σε εκκρεμότητα τόσο η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τα οποία θα επίλυαν επιστημονικά το πρόβλημα, όσο και το ζήτημα των «ποιοτικών κριτηρίων» που αφορά τον εξοπλισμό των ακτινολογικών εργαστηρίων.

Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μ. Χνάρης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:Αν προτίθενται να προβούν στην άμεση κατάργηση του clawback λόγω και της κατάργησης των μνημονίων που το επέβαλαν.

Αν προτίθενται να προβούν σε διαγραφή του τεχνητού χρέους που επιβλήθηκε σε εργαστηριακούς ιατρούς με το μηχανισμό του clawback.

Αν επεξεργάζονται την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων που είναι ήδη έτοιμα αλλά δεν εφαρμόζονται και

Αν επεξεργάζονται τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ για τους εργαστηριακούς ιατρούς.

3 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη βουλευτές στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρεθηκε κ καποιος απο τους βουλευτές να ασχοληθει επιτελους κ με μας ???Μονο προεκλογικές υποσχεσεις κ συμπόνοια μπορουμε να ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ οι δυστυχείς ???περιμενοντας το ΜΟΙΡΑΙΟ ??
    ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
    ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κριμα που δεν εισαι αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή