Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Πως θα επιλέγονται στο εξής οι διοικητές στις ΥΠΕ, στα νοσοκομεία και στους φορείς Υγείας

Συντάκτης:
Virus

Με νέο σύστημα επιλογής θα ορίζονται οι διοικητές στις ΥΠΕ, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλά και οργανισμούς Υγείας. Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει πιο υψηλά κριτήρια, καθορισμό στόχων και διαρκή έλεγχο της απόδοσής τους.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και ο σχηματισμός ενός νέου τρόπου που θα διασφαλίσει την συνεχή αξιολόγησή τους. Το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση αφορά ανώτερα στελέχη των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, των 120 δημόσιων υγειονομικών μονάδων αλλά και των οργανισμών ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ κ.ά. Στη νέα διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την υποβολή σε τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων με ψηφιακό τρόπο και έλεγχο προσόντων θα υποβληθούν οι υποψήφιοι για τις επτά θέσεις υπεαρχών, για τις θέσεις ανώτερων στελεχών στα νοσοκομεία και άλλους υγειονομικούς φορείς.

Οι υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις θέσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, να τηρήσουν τα συμβόλαια απόδοσης σε βάθος πλέον τετραετίας και να υποβάλλονται σε διαρκή αξιολόγηση. Θετικό είναι ότι πλέον προβλέπεται η δυνατότητα να λάβουν μπόνους παραγωγικότητας εφόσον ικανοποιήσουν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, αλλά εάνδεν τα καταφέρουν ο υπουργός θα μπορεί να εισηγηθεί την παύση τους. Σκοπός του νομοσχεδίου που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η αναβάθμιση απαιτήσεων για κάθε θέση, η επικράτηση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας κατά την επιλογή και την αξιολόγηση, η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του συστήματος επιλογής, η ακριβής και στοχευμένη εκτίμηση του παραγόμενου έργου και η οριοθέτηση υψηλότερων απαιτήσεων από τα διοικητικά στελέχη.
Υψηλότερα standards

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά με συνάφεια του πτυχίου ή/και (κατά περίπτωση) τουλάχιστον 5 ετών εργασιακής εμπειρίας, προς το αντικείμενο της θέσης ή την άσκηση διοίκησης(3 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα), συνολικά 10 έτη εργασιακή εμπειρία (6 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα), καθώς και γνώση ξένης γλώσσας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των θέσεων σε ομάδες. Στην α’ ομάδα των φορέων ανήκουν Νομικά πρόσωπα όπως είναι ο ΕΟΦ και οι επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας με 190 θέσεις.

Διαδικασία επιλογής

Για τις θέσεις θα γίνεται πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ και θα ακολουθεί η διεξαγωγή δοκιμασίας διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων. Κατά την αξιολόγηση προβλέπεται η μοριοδότηση τυπικών προσόντων και η εργασιακή εμπειρία. Οι επτά επικρατέστεροι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε δομημένη συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών και από αυτή προκύπτει πίνακας των τριών επικρατέστερων υποψηφίων. Η τελική επιλογή ενός εκ των τριών θα γίνεται από τον υπουργό Υγείας.

1 σχόλιο: