Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα
Κέντρα χρονίων παθήσεων στα νοσοκομεία, νέος τρόπος οργάνωσης των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εστίαση σε real time ελέγχους, καθώς και αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής είναι προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Protothema.gr
Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, με την πανδημία να αποτελεί ορόσημο. Παρ'όλα αυτά, πολλαπλές είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι στη γηραιά ήπειρο λείπουν περίπου ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια επαγγελματιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό).
Στην Ελλάδα, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού είναι μια σημαντική «πληγή» του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα τελευταία χρόνια προκηρύσσεται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων, πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα. Ενδεικτικά, το 2023 προβλέφθηκαν 5.500 – 6.000 νέες προσλήψεις ενώ για το 2024 έχουν προγραμματιστεί περίπου 6.500 προσλήψεις. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, η προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων είναι πολλές φορές «άγονη».
«Πρέπει να δούμε πώς τον γίγαντα που λέγεται ΕΣΥ μπορούμε να τον κάνουμε πιο ευέλικτο, πιο ελκυστικό», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής του Υπουργείου το επόμενο διάστημα.
Έτσι, αναμένεται νέος τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, με καθορισμένους πρϋπολογισμούς, σύμφωνα με το πρότυπο διαχείρισης προϋπολογισμών στην ΕΕ. «Παντού διαγωνισμοί», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει».
Σημείωσε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά. Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας.
Στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι επιδιώκεται η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ειδικές ομάδες προκειμένου να καθοριστεί μια βιώσιμη πολιτική στον τομέα του φαρμάκου και διαχείρισης της δαπάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, αναμένεται να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε, επίσης, ως επόμενα βήματα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας την καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG – ενός ψηφιακού συστήματος για κατηγοριοποίηση των περιστατικών - τις προμήθειες μέσω της ΕΚΑΠΥ, κίνητρα για ορθολογική διαχείριση των εσόδων, καθώς και εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενούς αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί «ως μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία».
Ευσεβεις ποθοι ,ανεφαρμοστοι ,ανεφικτοι ,μονο γελιο προκαλουν ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΣΥ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΟΥΤΕ Ο ...ΝΕΟΣ ΜΑΓΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ.!!! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ 1. ΑΜΟΙΒΕΣ 2. ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ . ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ. ΑΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΒΑΨΕΙ ΑΥΓΑ ΜΕ...ΠΟΡΔΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα υποστελεχωμένα νοσοκομεία που πέφτουν οι σοβάδες θα κάνει .....κέντρα χρονίων παθήσεων! Μάλλον θα βαφτίσει σαν το τρολάκι τις νοσηλεύτριες αρμόδιες για τους ......χρονίως πάσχοντες.......και.....λύθηκε το πρόβλημα.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη ασφαλιστική εταιρεία? ασφαλως και θα εχει και μεγάλα κέρδη να περιμένουμε και μία γενναια αυξηση του claw back στις εργαστηριακές εξετάσεις? εδω ο προυπολογισμός δεν αρκεί για να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις ή να περιμένουμε μια γενναια αυξηση του claw back? Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχαχαχαχαχαχαχαχαχα....... https://www.skai.gr/news/greece/kriti-paraitithike-o-ypiresiakos-dioikitis-tou-venizeleiou-nosokomeiou
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε όλους... Και λέω, τώρα διαβάζοντας για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη, εμπνεύσεως των φωτεινών μυαλών του ΠΟΥ, που βάζουν το οικονομικό κόστος πάνω από την υγεία, εφαρμόζοντας το ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ σε όλα του αγγλοσαξωνικό σύστημα, που εξαθλιώνει σταθερά την αγωγή υγείας, όπου εφαρμόζεται, λέω τώρα, πώς θα αντιμετωπίσεις υπουργέ μου στις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού...; Με 100 και 200€ ψωροαυξήσεις και 2 γιατρούς εκεί που προβλέπονται οργανισμοί με 6 και 7 άτομα ή με ανειδίκευτους τελειόφοιτους ιατρικής ως προσωπικούς ιατρούς...; Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι χωρίς γενναία ενίσχυση της υγείας δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα.... τα προγράμματα πρόληψης καλά είναι αλλά χρειάζεται και θεραπεία από ειδικούς, που σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκεις ούτε με κυάλι, με την πολιτική που ακολουθείται... Και οι ψηφιακές ευκολίες καλές είναι... καθρεφτάκια για ιθαγενείς... Ξυπνήστε, η υγεία θέλει χρήματα... αφήστε στην άκρη τους οικονομολόγους της υγείας και αντιληφθείτε τι κακό έχετε κάνει... Στο κάτω κάτω οι γαιτροί λίγοι είναι, θα επιβιώσουν όπου βρουν... ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΕΤΕ. ..Στο λαό που σας ψηφίζει έχετε να απολογηθείτε, που μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, βρίσκει μπροστά του ακριβές υπηρεσίες, αναμονές αιώνων, σοβαρές υπηρεσίες μόνο από ιδιώτες, που φροντίσατε να τους διώξετε από το σύστημα με τις ξεφτιλισμένες αμοιβές που δίνετε και διαπιστώνει καθημερινά ανεκπλήρωτα κενά υγείας...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν τω μεταξύ, σκέφτομαι και γελάω ότι ο υπουργός υγείας νομίζει ότι με εκβιασμούς και τσαμπουκάδες θα φτιάξει σύστημα υγείας... Αυτός, αντί να καταλάβει ότι πρέπει να παρακαλέσει για να μπουν γιατροί στο σύστημα, που του έχουν γυρίσει την πλάτη, νομίζει ότι διοικεί σώματα ασφαλείας, που θα πει κάτι και θα στέκονται κλαρίνο... Αμ δε..! Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...! Που πας ρε Καραμήτρο...;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σημείωσε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά. Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας." Προσέξτε τώρα τι γίνεται και τι δεν έχουν καταλάβει... Τα νοσοκομεία είναι μονάδες δευτεροβάθμιας υγείας... Ακριβώς επειδή στην πρωτοβάθμια υγεία δίνουν φραγγοδίφραγγα, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με γιατρούς από τη δευετροβάθμια. Βάφτισαν τους νοσοκομειακόυς γιατρούς προσωπικούς - αυτό προκαλεί τρελά γέλια, γιατί ο κόσμος τον γιατρό τον θέλει δίπλα του... δοκιμάστε για παράδειγμα να βρείτε στο τηλέφωνο ένα νοσοκομειακό γιατρό... ο κόσμος γράφτηκε γιατί τον απείλησαν ότι δεν θα μπορεί να γράφει τα φάρμακά του και μετά μην τον είδατε τον Παναή... η κυβέρνηση από την άλλη επειδή δεν είχε να δώσει χρήματα στους νοσοκομειακούς τους βάφτισε προσωπικούς για να ενισχύσει έμμεσα το εισόδημά τους... καλά αυτά αλλά πρωτοβάθμια έτσι δεν φτιάχνεις... ο περισσότερος λαός συνεχίζει να πηγαίνει στους γιατρούς που εμπιστεύεται ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ... η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα μας υπάρχει, είναι από τις καλύτερες αλλά είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ... το μόνο που δεν υπάρχει ακομα είναι οργανωμένη επείγουσα πρωτοβάθμια υγεία... Τώρα ο υπουργός ονειρεύεται νοσοκομεία χρονίων νοσημάτων, την στιγμη που δεν έχει πρωτοβάθμια, δεν βρίσκει γιατρούς για το ΕΣΥ και οι ήδη υπάρχοντες γιατροί, εάν δεν εκτελούν χρέη εντελλόμενης υπηρεσίας σε γειτονικό νομό, είναι υπερφορτωμέρνοι μέχρι τα μπούνια...! Προκαλεί γέλιο πια, το πως οι αρμόδιοι προσπαθούν να φτιάξουν την υγεία με αλχημείες παραβλέποντας το βασικότερο πρόβλημα, που είναι η πενιχρή χρηματοδότηση... Την στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκε 60 δις ευρώ και αναμένεται η αύξηση άλλα τουάχιστον 40 δις, την επόμενη 4ετία, σύμφωνα με τις προβλέχεις, εμείς δεν μπορούμε να βρούμε 1-2δις να διαθέσουμε για αξιοπρεπή υγεία στο λαό! Προχθες ενημερώθηκα ότι φάρμακα που παίρνουν χρόνια οι ασθενείς, όπως τα κεντρικώς δρώντα αντιϋπερτασικά, πλέον δεν τα βρίσκεις ούτε με κυάλι... Πως θα ρυθμιστούν οι ασθενείς; Είπαν να μαζέψουν το πάρτι στην υγεία, που γινόταν πριν την κρίση αλλά αυτοί το παράκαναν... Προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι... η μύγα στέρεψε, έλιωσε και δεν μπορούν να το καταλάβουν...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα εχει δωσει αλλο νοημα στην minister comedy
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πώς είναι δυνατό ένα κράτος που δουλεύει αλφαδιά ως οίκος ανοχής να έχει τον ΕΟΠΥΥ να δουλεύει ως ασφαλιστική εταιρεία μόνο ο κυρ Μιχάλης Ο ΠΑΣΟΚτζής το ξέρει. Μήπως εννοεί ασφαλιστική εταίρα; Λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην υποτιμάς έτσι τους οίκους ανοχής Συνάδελφε, εκεί υπάρχει σοβαρότητα! Το χρήμα ρέει cash, οι ρολόι είναι απόλυτα διακριτοι ,οι υπηρεσίες πραγματικές, ο τζαμπας εχει πεθανει! Τι σχέση έχουν με τον χρΕΟΠΥΥ και το φαίδρο ΥΠΥΓ?
ΔιαγραφήΠαντως οι μεχρι τωρα εξαγγελιες του ξεπερνουν σε γελοιοτητα ακομη και τον προκατοχο του ...
ΑπάντησηΔιαγραφή