Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

ECDC – Ελλάδα: Αύξηση στις λοιμώξεις αναπνευστικού στα παιδιά – Πρώτη σε αναλογία κρουσμάτων COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρει η χώρα μας στις λοιμώξεις COVID-19 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα την εβδομάδα από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου (δείτε ΕΔΩ).

Ταυτόχρονα, η χώρα μας διατηρεί τα πρωτεία σε αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και τη δεύτερη θέση τους θανάτους ασθενών με COVID-19, μετά την Πορτογαλία, όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση σε όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα μικρά παιδιά (γρίπη, COVID-19 κα.). Ωστόσο, η εικόνα παραμένει ίδια με τα περσινά επίπεδα.


Αύξηση και στις νοσηλείες και στα κρούσματα άνω των 65 ετών

Την ίδια στιγμή, αυξητικές τάσεις εμφανίζουν και οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα δεδομένα καταχωρούνται στις βάσεις δεδομένων του ΕCDC, δύο ανέφεραν αυξητική τάση στις νοσηλείες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων στις μισές χώρες της ΕΕ, που παρέχουν στοιχεία στο ECDC. Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων προστασίας από την COVID-19.

1 σχόλιο: