Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

Κίνδυνος να χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία στους γιατρούς
Το σοβαρό κίνδυνο να χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στους γιατρούς ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α) με θέμα: «Ε.Ο.Π.Υ.Υ: Παρόν και μέλλον για τον ασφαλισμένο και το λειτουργό Υγείας», και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου με σημαντικούς ομιλητές, αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου και πλήθος κόσμου.
Οι παριστάμενοι κατέληξαν στην απόφαση για περαιτέρω συσπείρωση του ιατρικού σώματος απέναντι στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) που οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση της θέσης του Έλληνα γιατρού αλλά και των παρεχόμενων προς τους ασφαλισμένους υπηρεσιών Υγείας.
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ πρόχειρο και επικίνδυνο κατασκεύασμα που δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ιατρών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων, σύστημα που ξεκίνησε τη λειτουργία του βιαστικά, χωρίς προετοιμασία, χωρίς συμβάσεις και συνταγολόγια, ενώ οι γιατροί έφτασαν να ενημερώνονται για τα ζητήματα λειτουργίας του μέσω μεταμεσονύκτιων SMS!
«Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ εξαθλιώνει τον Έλληνα γιατρό και υποβαθμίζει κατακόρυφα τις υπηρεσίες Υγείας. Δεν είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και δεν υπηρετεί το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και ζητούμε από το Διοικητή του νεοσύστατου φορέα Γεράσιμο Βουδούρη, να παραιτηθεί. Ζητάμε εδώ και τώρα αναστολή της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων με τα έως τώρα δεδομένα μέχρι να δημιουργηθεί κατόπιν διαλόγου ένας σοβαρός ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης. Ζητάμε εδώ και τώρα οι νέοι γιατροί να μπορούν να συμβληθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε ο κ. Πατούλης.
Τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα που χρωστά το Δημόσιο στο Ι.Κ.Α επεσήμανε ο οικονομολόγος και τ. επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε Γιώργος Ρωμανιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών Αττικής Γιάννη Δατσέρη. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, υπάρχει πιθανότητα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ να μην αποδεχθεί τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι στους γιατρούς.
Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις σοβαρές παθογένειες του συστήματος. Όπως τόνισαν δεν υπάρχει βάση δεδομένων μέσα από το σύστημα καταγραφής γιατρών που θα μεταφερθούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι γιατροί θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό ασθενών – ασφαλισμένων, σε αναλογία 1 γιατρός για 670 ασθενείς, δηλαδή κάθε γιατρός θα πρέπει σε καθημερινή βάση να βλέπει 27 ασθενείς.
Επίσης, παρατηρούνται σοβαρές ανισορροπίες μεταξύ των ταμείων όσον αφορά σε γιατρούς και υπηρεσίες. Όπως επεσήμαναν η εξομοίωση στις παροχές έγινε προς τα κάτω με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά ασφαλισμένο ανέρχεται σε 1.363 ευρώ με την υψηλότερη στον Ο.Π.Α.Δ (1.926 €) και τη χαμηλότερη στον Ο.Α.Ε.Ε (869 €). Η μέση δαπάνη ανά δικαιούχο περίθαλψης ανέρχεται σε 833 €. Με την υψηλότερη στον Ο.Π.Α.Δ (1.044 €) και τη χαμηλότερη στον Ο.Α.Ε.Ε (419 €).
Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ενιαίες για Ι.Κ.Α, Ο.Α.Ε.Ε και Ο.Π.Α.Δ για τον κλάδο Υγείας (7,65%). Εξαίρεση αποτελεί ο Ο.Γ.Α που για τους νέους ασφαλισμένους -εργαζόμενους είναι 2,55%, ενώ για τους παλαιούς είναι μηδενικές.
Καταγγέλθηκαν, επίσης, η απουσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ανυπαρξία Ενιαίου Συστήματος Προμηθειών, η έλλειψη μηχανοργάνωσης στις μονάδες Υγείας αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, η ανυπαρξία συνεχούς αξιολόγησης της οικονομικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για τον πειθαρχικό έλεγχο των επίορκων ιατρών που θα συμβάλει στην αυτοκάθαρση του κλάδου.
Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον κίνδυνο να χαθούν τα αποθεματικά του Τ.Σ.Α.Υ. Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, απαντώντας, σχετικά απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς τους αρμοδίους ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο, θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Και μπορεί να το έχει με λιγότερες δαπάνες χωρίς να στερήσουμε από τον ασθενή την πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση ο Ι.Σ.Α σταθερά διεκδικεί:
  • το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή,
  • το δικαίωμα της συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα αν συμβληθούν ή όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
  • την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, κι όχι ατομικών με τον κάθε γιατρό, που θα αφορά στο σύνολο των συναδέλφων που θα συμμετάσχουν στο νέο φορέα.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, εκ μέρους της Πολιτείας χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Γραφείου Υφυπουργού κ. Μπόλαρη, -προκαλώντας αίσθηση το γεγονός της παντελούς απουσίας πολιτικού εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας-, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε, ιατρός, Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ιατρός, Γιώργος Μπουλμπασάκος. Από μέρους του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χαιρετισμό απηύθυναν για τη Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΔΗ.Κ.Ι) ο Ευστάθιος Τσούκαλος, για την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Κίνηση Γιατρών (ΠΑ.Σ.Κ-Γ) ο Νικόλαος Μπατάκης, για τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗ.ΠΑ.Κ-Γ) ο Θεόδωρος Πιτσόλης, για την Ιατρική Συνεργασία για την Υγεία (ΙΑ.Σ.Υ) ο Εμμανουήλ Ζαχαριάδης, για την Κίνηση Ιατρικής Αναβάθμισης (Κ.Ι.ΑΝ) η Βιβή Τράσια, για την Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (Α.Ι.Κ) η Δέσποινα Μυλωνάκη, ενώ παρέμβαση έκανε ο εκπρόσωπος του Δ.Σ του Ι.Σ.Α της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι) Σωτήριος Καλιαμπάκος.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Ι.Κ.Α (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α) Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π) και Γενικός Γραμματέας Δ.Σ του Ι.Σ.Α Ευστάθιος Τσούκαλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αττικής Παναγιώτης Βαβουγιός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αθηνών (Ε.Ε.Λ.Ι.Α) Ιωάννης Δατσέρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, Αρχίατρος ΕΑ και μέλος Δ.Σ του Ι.Σ.Α Φώτης Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων Ανάργυρος Πλακιώτης, ο Πρόεδρος του Τ.Σ.Α.Υ Μάριος Θεμιστοκλέους, ο τέως Πρόεδρος Ι.Σ.Α Σωτήριος Ρηγάκης, ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ο Οικονομολόγος ειδικός σε Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Γεώργιος Ρωμανιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκίσκος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ι.Σ.Α Αχιλλέας Ρέντης, το μέλος του Δ.Σ Ι.Σ.Α Ανδρέας Θωμόπουλος, ο Συντονιστής Τ.Ε.Π. Σωτήριος Δρίτσας, ο Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας INTERAMERICAN Γιώργος Βελιώτης, ο Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Εμμανουήλ Ζαχαριάδης, ο Κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος, ο Διευθυντής της Β’ Μ.Ε.Θ ΚΑΤ Ιωάννης Αλαμάνος, ο Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής Γιώργος Μαρίνος, ο Γενικός Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Βασίλειος Μπαρδής, ο Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος Γ.Ν. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ. Νικόλαος Μπατάκης, ο Διευθυντής ΕΣΥ-Γενικής Ιατρικής Νικόλαος Παπανικολάου, ο Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Χάρης Πολίτης, ο Γενικός Ιατρός – Διευθυντής Κέντρου Υγείας Νεμέας Ευστάθιος Σκληρός, ενώ αναγνώστηκε, λόγω απουσίας του, και χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε) Νικόλαος Κουτσιούκης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και ιατρός, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Απόστολος Σωτηρούδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόριος Πασπάτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Θεμιστοκλής Κροκίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Γεώργιος Γεωργιάδης, και το μέλος του Δ.Σ Αθανάσιος Ανδρούτσος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Μαρία Φρατζάκη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Νικόλαος Γαλανόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου Ιωάννης Κοντός, το μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Μύρων Τσαγκαράκης, το μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου Εμμανουήλ Γαβαλάς, το μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Τάκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Ι.Κ.Α Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.ΠΥ) Λεωνίδας Αναγνώστου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρίας Νικόλαος Μπατάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Παναγιώτης Μπουζικάκος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Σπυρίδων Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας Λυδία Μουζάκα, η Επίτιμος Εφέτης Αθηνών Πενιώ Πλέτσα Φίλιππα κ.α.
Για το ΔΣ του ΙΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου