Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


Διαβλητό το σύστημα, δηλώνουν ιατρικοί σύλλογοι

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με τα «κενά ασφαλείας» όσον αφορά τα  προσωπικά δεδομένα ασθενών και γιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σημειώνεται ότι το θέμα είχε παρουσιάσει από τις 21 Νοεμβρίου το Health Daily, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Πρόσφατα, το αίτημα τεσσάρων ιατρικών συλλόγων για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των e-syntagografisi και e-diagnosis.gr απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο δεν δέχτηκε τον χαρακτηρισμό του θέματος ως «κατεπείγον» και ορίστηκε ημερομηνία για ασφαλιστικά μέτρα στις αρχές Ιανουαρίου. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι, κατά τον έλεγχο του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετά από καταγγελίες, διαπιστώθηκαν και πιστοποιήθηκαν ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειας, τέτοιες που: 1. δεν διασφαλίζουν την απόρρητη διακίνηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών, 2. αφήνουν απροστάτευτο το Ασφαλιστικό Ταμείο από κερδοσκοπική συμπεριφορά και 3. αφήνουν ακάλυπτη την προστασία της ιατρικής σφραγίδας.

Επίσης, το e-diagnosis ήταν επί σειρά εβδομάδων και μέχρι πολύ πρόσφατα αναγνωρίσιμο και προσβάσιμο από τρίτους, όπως πιστοποιεί επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών (Εργαστήριο Πληροφορικών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων) αλλά και πόρισμα του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων Πατρών.
Στην ακροαματική διαδικασία της 17ης Νοεμβρίου οι φορείς ΗΔΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε αγορά πιστοποιητικού με ανάκληση των κωδικών των γιατρών για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου