Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

BBC: "Κέρδισε κανείς μετά το χθεσινό deal;"

Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC για το δραματικό ολονύχτιο Eurogroup και την επόμενη μέρα που ξημερώνει (;) στην Κύπρο - Τι πήγε λάθος και η Κύπρος οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού

Χρήστος Δεμέτης

"Λίγοι οι νικητές μετά το κυπριακό deal", γράφει χαρακτηριστικά το BBC.

Βαρύ το τίμημα

H "διάσωση θα έχει για την Κύπρο ένα βαρύ τίμημα", επισημαίνει, και διευκρινίζει ότι, όπως συνέβη στις υπόλοιπες "διασώσεις" στην Ευρωζώνη έτσι και τώρα ύφεση θα βαθύνει και θέσεις εργασίας θα χαθούν.

"Συνδυάζει την λιτότητα και την συρρίκνωση ενός από τους βασικούς κλάδους της χώρας", αναφέρει το BBC.

Επιπλέον προβλέπει μεγάλη σύγχυση από το επιχείρημα στην Κύπρο καθώς ανακοινώνονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Σίγουρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάσωση αυτή θα προκαλέσει ένα δυνατό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, για την Ευρώπη έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας αλλά και ο κίνδυνος "μετάδοσης" (ντόμινο) και για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Το χρονικό της συμφωνίας

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όταν οι χώρες οδηγούνται σε διάσωση, αναγκάζονται να αυξήσουν τους πόρους με την αύξηση των φόρων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η εισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, θα έπαιζε τον ίδιο ρόλο. Είχε ως στόχο να μειώσει το "μέγεθος" της διάσωσης και ως εκ τούτου το ποσό του νέου χρέους που η Κύπρος θα έπρεπε να αναλάβει.

Στην Ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο και την συγκέντρωση ρωσικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η απόφαση να στοχεύσουν σε κούρεμα τακτικών καταθετών, είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν λιγότερους ιδιώτες κατόχους ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στην ελληνική περίπτωση, οι ομολογιούχοι "πλήρωσαν το μάρμαρο".

Η αρχική καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρώτης πρότασης, θεωρήθηκε σαν σφάλμα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, όλοι οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών έπρεπε να δεχτούν μια εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων τους, ξεκινώντας από το 6,75% για τις μικρότερες καταθέσεις. Με αυτό τον τρόπο το κόστος της διάσωσης θα έφτανε στα 5,8 δις ευρώ.

Στη νέα συμφωνία, δεν υπάρχει καμία εισφορά, αλλά το μέτρο αναδιάρθρωσης των τραπεζών σημαίνει ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5,8 δις ευρώ.

Τα μέτρα δεν μπορούν πλέον να καταψηφιστούν από το κοινοβούλιο της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2008, το ΔΝΤ περιέγραφε την κυπριακή οικονομία σαν μια όαση, με μακρά περίοδο υψηλής ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, και τα υγιές δημόσιο τομέα". Μία μικρή ύφεση υπήρξε το 2009 αλλά ξεπεράστηκε.

Τι πήγε λάθος

Την περίοδο των "καλών χρόνων", η Κύπρος δημιούργησε αυτό που αποκαλείται από το ΔΝΤ, "τρωτά σημεία". Υπήρξε ταχεία πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες έκαναν δεκτά πολλά δάνεια προς την Ελλάδα και υπήρχε μια έκρηξη στην αγορά ακινήτων.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας.

Υπήρξαν απώλειες για τα δάνεια προς ιδιώτες δανειολήπτες, λόγω της ύφεσης που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία. Και η αξία των χρεών της ελληνικής κυβέρνησης "κουρεύτηκαν" το προηγούμενο έτος. Κάτι που βοήθησε μεν την Ελλάδα, από την άλλη όμως, οι κυπριακές τράπεζες δέχτηκαν βαρύ πλήγμα.

Το αδιέξοδο ανακεφαλαιοποίησης

Πολλές χώρες έχουν διασώσει τις τράπεζες τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, με ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις επενδύουν χρήματα και σαν αντάλλαγμα παίρνουν μετοχές. Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει την ανακεφαλαιοποίηση στο βαθμό που οι τράπεζες της το έχουν ανάγκη. Τα δημόσια οικονομικά έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω από την αργή οικονομική ανάπτυξη και από την ύφεση στην Ευρωζώνη.

Επίσης, οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική επιρροή της κυβέρνησης στα οικονομικά της χώρας, καθιστούν δύσκολους νεότερους δανεισμούς.

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου